6. desember

Dagens luke er helt Nils, og det er det verdt å feire. På primstaven er det en bispelue – vi er kommet til Nilsmesse, Nikolausdagen eller Sankt Nikolas-dagen.

Nok en gang må vi ty til Onkel Google og Wikipedia. Der kan man lese om en av de viktigste helgener i den katolske og ortodokse kirke, nemlig Nikolas av Myra. Han var biskop i det 4. århundre og kjent som en meget gavmild mann.

Under keiser Galerius Valerius Maximinus begynte kristenforfølgelser i området, og ca. 310 ble Nikolas fengslet og grovt mishandlet. I 325 skal han ha deltatt på konsilet i Nikea, der han skal ha hatt tydelige kroppslige spor etter mishandlingen.

Han døde 6. desember et år mellom 345 og 351.

Allerede i det 5. århundre ble det reist en basilika over hans grav. Han hadde da blitt regnet som helgen i mange år. Kirken raste sammen i et jordskjelv i 529, men keiser Justinian beordret at en ny skulle reises. Det ble også anlagt et kloster der for å ta seg av de mange pilegrimene som kom til hans grav. Kulten spredde seg sterkt omkring 200 år etter hans død, og en St Nikolasbasilika ble bygget i Konstantinopel i det 6. århundre. Den første kirken viet til ham i Roma ble bygget i det 9. århundre. Den fikk navnet San Nicola in Carcere, ‘St Nikolas ved fengselet’, noe som ikke var tilfeldig; kirken lå ved et fengsel og prestene skulle gi sjelesorg til fangene, og mange av dem regnet St. Nikolas som sin fremste vernehelgen.

Siden den gang har mer enn 2000 kirker i Europa blitt viet til ham, og han er en av de mest populære helgenene ved siden av jomfru Maria, apostlene og St Laurentius.

St Nikolas var blant annet de sjøfarendes helgen, og det ble sagt at etter Nilsmesse skulle intet skip fare av havn. I Norge var det tradisjon for å lage eller reparere sko denne dagen.

På grunn av Nikolas’ gavmildhet blir festdagen 6. desember mange steder feiret med at barna får gaver, og St. Nikolas regnes derfor som den som har gitt inspirasjon til Julenissen. Det finnes også et eget St. Nicholas Centre der man finner alt om denne helgen som er opphavet til vår egen julenisse.

Gavmildhet er en god ting. Dagen i dag kan med fordel benyttes til å være generøs. Frelsesarmeens julegryte er et godt alternativ.