Tusenfryderen

– Egentlig har jeg vært gartner hele livet, sier Hege Kristin Rønning – ny gjesteskribent på damene.no. Hun la advokatyrket i komposten og begynte i voksen alder sitt virke som gartner, hagerådgiver og blomsterblogger.

 

Hege fikk tidlig grønne fingre; oppvekst i Trøndelag med en morfar som sådde frø på kjøkkenbenken og plantet ut i hagen. Hun utdannet seg til jurist, men etter mange hektiske år som travel forretningsadvokat kjente hun at nok var nok.

– Jeg jobbet som advokat til ungene kom i en krevende alder og ting ikke gikk opp lenger. Så sluttet jeg. Så jobbet jeg som frivillig i Røde Kors, hadde noen styreverv og litt innenfor eiendom, og så kom etterutdanningen.

Hun begynte rett og slett på videregående skole igjen i 2012, yrkesrettet utdanning innen gartnerfaget – dog med fritak for alle fag som ikke var yrkesrelevante. Etter endt utdannelse kunne Hege endelig benytte sin blomsterpasjon som levevei gjennom å jobbe som hagekonsulent, gartner og blomsterblogger på sin egen tusenfryden.no. Hun skriver også for kvalitetsmagasinet Norsk Hagetidend på frilansbasis.

– Av og til så kommer jeg med forslag og av og til ber de meg om å gjøre en serie. Det er kjempegøy. Det var egentlig det jeg aller helst ville gjøre: Skrive og ta bilder. Jeg syns jeg er for gammel til å stå å spa grøfter og plante hele dagen. Allerede i den første praksisperioden min så spurte jeg om jeg kunne ta praksis i et hagemagasin, forteller Hege.

Hennes egen blogg, tusenfryden.no, er en fargerik oase på nettet med generøs deling av gode råd som passer for årstiden: – Det er morsomt å skrive, og jeg får mange kunder gjennom bloggen. De leser, ringer og vil at jeg skal komme på befaring. Hun gir da gjerne tre timers hagerådgivning hvor hun kommer og går igjennom hagen, og svarer på spørsmål. – Mye av det jeg skriver er basert på spørsmål jeg får, sier Hege.

– Hva er typisk omfang på jobbene du gjør?

– Jeg tar ikke jobber som er større enn at jeg klarer å håndtere det. For meg så er det mest planlegging av bed og hager for private kunder. Folk sier at denne hagen må tåle snegler, rådyr, blomstre hele året . . . Og så kan de si til meg vi vil ha et romantisk preg eller et stramt preg, så skisserer jeg og kommer med forslag til planter og hvor mye som skal være av hvert, og begrunner dette. Jeg samarbeider ofte med anleggsgartner som utfører mye av det tunge arbeidet og sørger også for at hagen blir vedlikeholdt i ettertid dersom kunden ønsker det.

Men så er det noen store prosjektet med anlegg som Hege vedlikeholder løpende, bl.a. Sansehagen på Lambertseter Alders- og Sykehjem som var helt nedslitt og gjengrodd før Hege fikk fingrene i den. Der steller, luker, planter og beskjærer hun og gjør alt som trengs av vedlikehold. – Det holder at jeg er der en gang i måneden, sier Hege til damene.no’s store forbauselse og bringer oss til det vi lurer veldig på:

– Hvorfor vokser ugresset mer enn alt annet i en hage?

– Det vi kaller ugress er ofte naturlig hjemmehørende der. De andre prydplantene kommer kanskje fra Sør-Afrika eller andre steder og har egentlig ikke noe her å gjøre. Vi vil helst ha noen eksklusive eksotiske planter og så strever vi oss i hjel med det, sier Hege med et smil og fortsetter: – Hvis du luker skikkelig en gang om våren, ordentlig på høsten og en gang eller to om sommeren, så holder det egentlig fint. Planter du i tillegg tett slik at det ikke er åpen jord i bedene, er i grunnen mye gjort.

– Men skvallerkålen – den er jo grusom, skyter vi inn.

– Ja, skvallerkål er et flerårig ugress med lange utløpere, og den er ikke lett å bli kvitt. Når man luker så må man gå dypt nok og få med seg så mye som mulig av røttene. Hver gang det dukker opp nye blader må dette gjentas til skvallerkålen er så utarmet at den rett og slett gir opp. Alternativet er å sprøyte, men det gjør jeg kun i nødsfall. Vi vet jo alle at sprøytemidler kan ha uønskede konsekvenser for bier og andre småkryp, som vi i den store sammenhengen er avhengige av.

– Har du en favorittblomst?

– Det var vanskelig . . . Martagonlilje er en ny favoritt, den heter også turbanlilje – martagon betyr turban på arabisk. Det er en gammel norsk hageplante, den forviller seg, så den kan du ha i utkanten av hagen. Finnes i mange farger og varianter. Også elsker jeg geranium – altså storkenebb. Den finnes også i mange varianter, både sorter og arter med størrelser og farger, de tåler alt og fordriver ugress. Kjempefint å plante under trær der det er skygge. Storkenebb (bildet) er gode greier, sier Hege ettertenksomt.

Noen og enhver har erfart at stauder som jo er ment å skulle komme igjen år etter år, har en tendens til å bli kun ettårige. Hege vet hva dette kan skyldes:

– Det er nesten alltid feil plante på feil sted som er greia når stauder ikke kommer igjen. Du må sette deg inn i om stauden vil ha sol eller skygge, du må finne ut hva slags jord den skal ha, skal det være fuktig eller skal det være tørt . . . Også må du luke. Så den ikke kveles av ugress.

– Men hvordan skal jeg vite hva som er planter og hva som er ugress så jeg ikke luker feil?

Rådet fra Hege er klart og opplagt: – Du må tegne opp eller ta bilde. Det er jo bare å bruke mobiltelefonen, så vet du hvor alt er. Det er ikke så lett å vite hva som er forskjell på ugress og stauder hvis du ikke kjenner planten godt. Ta bilde av bedet rett og slett. Da husker du det, sier Hege som har fotoarkiv med sine kunders hager.

Samtidig så vektlegger hun at ambisjonsnivået bør være riktig. – Man må kjenne seg selv, sier Hege. Hvor mye tid kommer du faktisk til å bruke på hagen din? Det er lurt ikke å være så altfor ambisiøs. Gled deg over det du får til og nyt hagen din i stedet for å ha dårlig samvittighet.

Og trenger du hjelp – da er tusenfryderen en telefon unna!