Skagen-lyset i Innlandet

Selv om vi kan reise til utlandet relativt trygt igjen, er det ikke alle forunt å gjøre dette. Men damene.no vet råd! Du kan oppleve Skagen-lyset på Lillehammer!

 

Det er ikke bare enden på  corona-tidens museumstørke som gjør oss sitrende begeistret denne juni-dagen på Lillehammer Kunstmuseum. Inne i den flotte museumsbygningen, tegnet av henholdsvis Erling Viksjø (1963) og Snøhetta (1994) på Stortorget, er det vakre Skagen-lyset rikt til stede gjennom utstillingen «Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom».

Ancher (1859–1935) er en av Nordens viktigste kunstnere i perioden 1880-1920. Hun hørte til kretsen av kunstnerkolonien Skagenmalerne, og dette er den største retrospektive utstillingen av den store danske maleren noen gang. Hennes solrike interiører og intime portretter tilhører den nordiske kunstkanon.

Aftensol i kunstnerens atelier på Markvej (Foto: Skagens Kunstmuseum)

Utstillingen består av mer enn 150 malerier, mange tegninger og i tillegg brev, skissebøker, fotografier og kulturhistoriske gjenstander. Maleriene er ikke kronologisk presentert, men konsentrert rundt åtte ulike tematiske nedslag i Anna Anchers produksjon.

Syende fiskerpike (Foto: Randers Kunstmuseum)

For første gang presenteres Anna Anchers rike kunstnerskap fra en bred modernistisk synsvinkel og viser hvordan hun fornyet den nordiske malerkunsten med sin uvanlig innovative farge- og penselbruk.

Mer enn 250 000 personer så utstillingen i Danmark, og den er hyllet av danske anmeldere. Lillehammer Kunstmuseum er det eneste museet utenfor Danmark som viser utstillingen om Anna Ancher. Utstillingen er et samarbeid mellom Statens museum for kunst i København og Skagens Kunstmuseer. Utstillingen varer til 15. august.

Benytt også anledning til å besøke Bjerkebæk, Sigrid Undsets hjem oppe ved Stampesletta. Her er museumsbutikken verdt et besøk i seg!