Roseslottet

Roseslottet – Sand-brødrenes sterke og storslotte kunstinstallasjon som tar oss med inn i krigens uhyrligheter. En gripende opplevelse som vi anbefaler sterkt.

 

Roseslottet er titulert som «et moderne eventyr over Oslo» på brosjyren, og heldigvis ble det en slags happy ending på 2. verdenskrig som er temaet for dette imponerende kunstprosjektet. Her er krigshistorie presentert i store malerier, skulpturer og lydeffekter; Mye stoff som vi aldri  lærte på skolen. Vi har hentet litt info fra roseslottet.no. Det står i kursiv.

«Den hvite rose»: I 1942 skrev en gruppe studenter fra universitetet i München seks lengre pamfletter som de spredte i Tyskland og Østerrike. De malte slagord som «Frihet» og «Ned med Hitler» på murvegger i München i håp om å rykke sine medborgere ut av en tilstand av frykt eller likegyldighet ved å minne dem om deres moralske ansvar overfor menneskeheten.Gruppen ble kjent som «Den Hvite Rose». De var en ikke-voldelig motstandsgruppe, som i stedet for våpen, kjempet med ord mot nazi-regimet.

Spandau ballet er en britisk musikkgruppe med storhetstid på 1980-tallet, som var kjennetegnet av en blanding av synth-pop, funk og soul. Her representerer det imidlertid noe helt annet: Bildet er inspirert av den amerikanske kunstneren, skuespilleren og historiefortelleren Jeff Delaney sin kortfilm DAS SPANDAU BALLETT. Filmen er laget i 2004 og handler om den jødiske jenta Sarai som ankommer en konsentrasjonsleir. Filmen er en kunstnerisk dramatisering av hendelser fra andre verdenskrig, der nazioffiserer ser gjennom kikkehullene til gasskamrene og blir vitner til hvordan ofrenes kropper vrir seg i kramper. Offiserene kalte dette «Spandauballetten.»

Dette makabre uttrykket, skal også ha blitt brukt for å beskrive de samme nazi-offiserenes dødskamp, da de ble dømt til døden og henrettet ved henging for sine forbrytelser mot menneskeheten. (fra FineArt.no)

De store maleriene står godt mot Nordmarkas mørke granskog. Livet på Karl Johan gikk sin gang.

De mest iøyenfallende kjennetegnene for Roseslottet er  en søyle på 26 meter et som utgjør «lysende seil» for å hedre krigsseilerne og marinen. To like høye konstruksjoner formet som et tre og et fjell, hedrer motstandskampen fra Sør-Norge til Nord-Norge. En søyle formet som et tversnitt av en flyvinge og en halvdel av en fjærpenn peker på luftforsvaret, den sivile motstanden og den illegale pressen. Den siste installasjonen Kongebjerka, står i midten (bildet over). Med sine 30 meter peker den på Kongen og hans NEI. Kongebjerka vitner om individets modige valg og den prinsippfaste troen på vår demokratiske forfatning.

Takk til Vebjørn og Eimund Sand, samt deres medhjelpere som realiserte den store visjon: Hele Roseslottet som sådan, vil stå som et verdig, stillferdig og tydelig nei i dag; til intoleranse, antisemittisme og rasisme – og minne oss om og «vekke til live i oss» de verdier vi ble fratatt under okkupasjonen.

Åpningstider og mer informasjon: roseslottet.no

Alle foto: Kristin Moe Krohn