Prøv ramsløk!

På tur langs en bekk i en skyggefull løvskog kan du plutselig oppleve å kjenne lukten av løk. Ramsløken har små hvite, stjerneformede, løkduftende blomster, og den blomstrer i slutten av mai.

 

Stedsnavn som starter med ram- som Ramstad, Ramslie, Ramsvik og Ramsåsen (ved Skui), forteller at her har ramsløk vært høstet tilbake i tid, og mange steder kan du fortsatt finne planten. Bladene til ramsløk ligner liljekonvallens, artene må ikke forveksles da liljekonvall er en giftig plante. Ramsløken er grønn, hvit og saftig på nedre del av bladet, mens konvallen er lillabrun og hard. Forvekslingsfaren er liten, ramsløk lukter løk, konvall har sin forførende duft av parfyme. Ramsløken har små hvite, stjerneformede, løkduftende blomster, og den blomstrer i slutten av mai. Blir det for mye lys i skogen, visner ramsløkbladene. Kanskje det er i dag du skal ta deg en tur!

Ramsløk egner seg godt til matlaging. Friske blader kan brukes i salat. Blomstene er fin dekorasjon på omelett eller salat og også løken kan spises.

Bladene gir dypgrønn farge og god smak på nøytral olje.

Ramsløkpurè:

En stor neve ramsløklader blandes i olje uten for mye smak, ta i litt havsalt og kjør en runde i kjøkkenmaskinen. Purèen kan smøres i salatbollen før du legger i salaten. Du kan bruke den som marinade på fisk eller kjøtt, ta i et par teskjeer i en omelett. Puréen kan fryses da den beholder smaken bra.

Ramsløk pesto:

  • en neve blader i en kjøkkenmaskin
  • passe mengde olje
  • pinjekjerner
  • saften av en ½ lime
  • parmesan
  • litt havsalt

Ramsløk (allium ursicum) er en historisk nytteplante og har også vært brukt som medisinplante. Den har lignende virkestoffer som hvitløk (allium sativum), og inneholder eteriske oljer, mineraler, salter og ganske mye C-vitamin. Både de friske grønne bladene og de små hvite løkene har antibakterielle og desinfiserende egenskaper og kan brukes både inn- og utvortes. Planten er et naturlig antibiotikum, den virker mot en rekke bakterier og kan på samme måte som olivenbladekstrakt og hvitløk brukes terapeutisk ved ubalanse i tarmfloraen og overdreven vekst av soppen candida albicans. Ramsløk bidrar til å balansere tarmfloraen og kan være nyttig ved luft i magen og tarmgass. Ved vedvarende luftplager er det viktig å gå bak symptomene og finne årsaken til plagene.

I likhet med nesle, som beskrevet i en tidligere artikkel, kan ramsløk brukes som en rensende vårkur.

  • Putt en neve blader i en blender sammen med et glass vann. Drikk et glass hver morgen i en uke. Blir drikken for sterk, sper du med mer vann.

Kjenn på gleden ved å være en sanker. Det er en sanselig opplevelse. Blomstene er vakre, smaken er forførende, lukten er overraskende. Når du sitter der tett på skogbunnen, i de vårgrønne omgivelsene, opplever du kanskje noe helt nytt.

 

 

Anne Grosvold

Homeopat, instruktør i OT( oppmerksomhetstrening)
og sanker.