Månedens bok: Verden under vann

Denne måneden hopper vi litt bort fra det skjønnlitterære til en av de mest interessante bøkene jeg har vært borti dette bokåret.

 

Verden under vann: en oppdagelsesreise i havet av Pia Ve Dahlen er strålende lesing for alle som ble fascinert av «Insektenes planet» for noen år tilbake, alle som har en hytte ved vannet eller bare er glad i naturen og alt det som finnes i den.

Pia Ve Dahlen med sin «Verden under vann» klarer på utmerket vis og dele sin begeistring for alt det rare vi finner under vannets overflate. Her finnes det alle mulige rare finurlige fakta som hvorfor en blekksprut på latin er er en Cephalopod, eller på godt norsk: hodefot. En blekksprut er jo stort sett et stort hode på en haug med «føtter».

Forlagets omtale:

Som barn kunne Pia Ve Dahlen ligge i timevis på brygga og beundre livet i sjøen under seg. Ved hjelp av bestefarens feltmikroskop og naturhåndbok utforsket hun naturen over og under vann, og for hver ting hun lærte, oppsto nye spørsmål. Nysgjerrigheten vokste til en lidenskap for å forstå hvordan livet i det gedigne havet har utviklet seg. Havet utgjør nemlig 99 prosent av området hvor dyr kan leve på kloden. Det var der livet oppsto, og artene har fått utvikle seg med helt andre forutsetninger enn på land. I Verden under vann kan du lese om de vakre, intelligente og fryktinngytende dyrene i havet som er resultatet av evolusjonens eksperimenter. Fra det yrende livet i det næringsrike tangbeltet og helt ned til dyphavsslettene, der noen få arter har spesialisert seg på å overleve – i stummende mørke og under enormt trykk.

I mine øyne en bok mange burde ta seg tid til å kose seg med og lære noe nytt.

 

Røa Bok og Leker har vært i drift siden 11940-tallet , og holder til i Vækerøveien på Røa i Oslo. Ole Christian Moe har vokst opp i bokhandlerfamilie som har drevet Røa Bok siden 1979: – Leser mye forskjellig og anser meg selv som en belest 42-åring som finner glede i det meste. Har jobbet med bøker i snart 24 år, og håper på mange fine bokår fremover.
Røa Bok og Leker er en Fri Bokhandel.