Forente Nasjoner (FN) har utnevnt året 2015 til det internasjonale året for lys – The International Year of Light 2015. Hensikten er å sette søkelys(!) på betydningen av lys og optisk teknologi for livet på jorden.
Året ble offisielt åpnet 19 – 20 januar i Paris. Målsettingen er å gjøre verdens befolkning bevisst på hva lys betyr for fremtiden og for samfunnsutvikling i alle verdenshjørner. Ved å ha et slikt år skaper FN en mulighet til å inspirere, utdanne og skape forbindelser verden over. Prins Andrew, Duke of York er årets høye beskytter.
Langt bak i hukommelsen ligger godt tilslørt lærdom om fotosyntesen som understreker at lyset er helt nødvendig for liv. En titt inn på Wikipedias informasjon om fotosyntese – og vi blir minnet om hvor lite vi faktisk kan om dette tema, utover at klorofyll – tidligere kalt bladgrønt – spiller en nøkkelrolle i fotosyntesen, som ved hjelp av solenergi omdanner uorganiske forbindelser til organisk stoff.
Det vi imidlertid vet, dog på ”overskriftsnivå”, er at fotooptisk teknologi har revolusjonert samfunnet på flere områder: medisin, kommunikasjon, underholdning og kultur. Lys og fotonikk er i ferd med å bli nøkkelteknologi for fremtidig utvikling, hevder FN. På «Lysårets nettside» er det mye spennende informasjon om lys.
Her i nord vet vi godt at lys er viktig, og at hver solstråle bidrar til den allmenne munterhet. I siste halvdel av januar har solen kommet tilbake til de nordligste fylkene. I den sørligste delen av Karasjok kommune hadde de soldag 14. januar. I Kirkenes i Sør-Varanger kunne de se sola 15. januar.
Andre soldager i Finnmark: Bossekop (Alta) 17. januar, Rustefielbmá (Tana) 19. januar, Vardø 19. januar, Hammerfest 20. januar, Berlevåg 21. januar, Honningsvåg 22. januar og Mehamn 22. januar. Offisielle soldagen i Tromsø var 21. januar.
I Oslo sto solen opp 08:43 idag, og dagen er blitt 4 minutter og 40 sekunder lenger. Og herfra blir det lysere og lysere, til glede for alle nordboere.
Lyset er også viktig som turistmagnet her i Norge. Alle som har opplevd nordlyset kjenner magien, og når solen skinner hele natten reduseres søvnbehovet betraktelig. Men allikevel blir ikke Norden det lyseste stedet i verden.
I følge den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA er Las Vegas det mest lysende sted i verden, takket være alle neonlysene.
I Europa har vi ikke noe som kan hamle opp med disse neonlysene i Las Vegas. Til gjengjeld har vi verdens eneste kunstmuseum med fluorescerende lyskunst. Museet, som ligger i Amsterdam, heter Electric Ladyland og er oppkalt efter Jimi Hendrix’ album fra 1968.
Museet består av små rom fulle av kunstverk i sterke farger. Electric Ladyland er inspirert av flowerpower-bevegelsen og den psykedeliske kunst og musikk fra 1970-åerne, i følge en artikkel i Jyllandsposten. Kanskje verdt å besøke hvis man er på de kanter?
Det foregår en hel del i regi av Lysets år: Du kan for eksempel bli med i en «selfie-konkurranse» :). Sjekk hele programmet her.