Kvinner på sokkel: Hønse-Lovisa

I vår serie «Kvinner på sokkel» får vi et gjensyn med Hønse-Lovisa. Hun er formet av skulptøren Nina Sundbye og står på Sagene i Oslo. Bildet viser Hønse-Lovisas hus.

 

Hønse-Lovisa er en viktig litterær figur i skuespillet Ungen av Oskar Braaten fra 1911. Hun var en modig og sterk kvinne som bodde ved Akerselva på 1800-tallet. Huset hennes ble kalt «Hønsereiret» fordi hun tok seg av enslige mødre. Hønse-Lovisa gav fabrikkjentene som hadde «kommet i ulykka» tak over hodet og omsorg slik at de kunne beholde ungene sine selv om de var utenomekteskapelige barn. På den måten kunne de være i arbeid slik at de slapp å gi fra seg ungene til oppfostring eller adoptering.

Hønse-Lovisa på sokkel finner du på Sagene i Oslo, nærmere bestemt på en liten grønn plass der Thurmannsgate møter Stockfletsgate. Statuen er laget av Nina Sundbye i 2007.

Gjennom historien om Hønse-Lovisa skildret Oskar Braaten nestekjærlighet i praksis. Hønse-Lovisa representerte et opprør mot samfunnsnormene som fantes om enslige mødre og ungene deres på 1800-tallet. Det er uvisst om Oskar Braaten skildrer en faktisk levd person, eller om han diktet henne opp. Han selv vokste opp i nærmiljøet ved Akerselva, med tekstilfabrikkene og veveriene som nærmeste nabo.
«Høse-Lovisas hus» er i dag en kafé og et galleri, et kultursenter med mange ulike aktiviteter. Hønse-Lovisa har naturlig nok ikke selv bodd i huset ved Akerselva, da hun er litterær person…
Les mer her: honselovisashus.no