Kvinner på sokkel

Sonja Henie er trolig den internasjonalt mest berømte kvinne i norsk historie. På sokkel ved Frognerparken i Oslo.

Kvinnen på sokkel:
Sonja Henie (1912 – 1969), kunstløper og filmskuespiller, født i Kristiania, nær ved Frognerparken der statuen av henne står i dag.

Hun elsket å danse, helst med skøyter, og ble beskrevet som «en alv i blå fløyelskjole med hvite pelskanter og en liten pelshatt».
Enda så liten hun var, hadde hun sterk utstråling og ble publikums yndling.

Sonja var bare seks år gammel og hadde fått sine første danseskøyter, da hun ble oppdaget av skøyteklubbens trenere, som mente hun hadde talent. Faren Wilhelm Henie ble svært begeistret, satte i gang et storstilt treningsopplegg og tok henne ut av skolen allerede i fjerde klasse for å gå på skøyter på heltid.

Sonja viet sitt liv til kunstløp, og i 1927 vant hun sitt førte verdensmesterskap. det skulle bli 10 i rekken, samt 3 olympiske gullmedaljer og 6 europamesterskap.
Sonja Henies varemerke var den karakteristiske, meget lange «striper´n», etter hvert fulgt av uendelige piruetter, rundt og rundt. NÅr hun endelig stoppet, var hun alltid klippefast, og hun avsluttet alltid med et stort, begeistret og vinnende smil.

Hun hadde opplevd hva hun kunne i konkurranseøyemed som amatør, og skrev under på filmkontrakter. Det ble mange filmer med Sonja i hovedrollen. Hun var en tøff og temperamentsfull forretningskvinne. Hun var på den tiden den best betalte filmskuespiller i verden.

Parallelt med hollywoodkarrieren hadde Sonja Henie i flere år hatt suksess som stjerne i påkostede isshow på kjente arenaer som MAdison Square Garden. Nå satset hun for fullt på dette og feiret nye suksesser i både USA og Europa.

Etter to korte eksteskap giftet hun seg med den norske skipsrederen Niels Onstad. Hun delte hans interesse for kunst, og sammen bygde de opp Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum.

Sonja Henie døde av Leukemi i et fly på vei fra Paris til Oslo høsten 1969.
Hun huskes med kjærlighet av ets tort publikum, særlig i USA.

Hvor står statuen:
Ved Frognerparken i Oslo.

Hvem er kunstneren:
Satuen av forgylt bronse, er laget av Per Ung og ble avduket i 1986.

Kilde: Norsk biografisk leksikon