Kvinner på sokkel

Dronning Maud – god, yndig og verdig. Statuen av henne i lys Iddefjordgranitt, står høyt og fritt ved inngangen til Dronningparken i Oslo.

Kvinnen på sokkel:
Dronning Maud (1869 – 1938) var barnebarn av Dronning Victoria og yngste datter av Edvard VII.

Dronning Maud ble kanskje aldri «populær» i dagens betydning av ordet, men hun var meget kongelig og ble beskyldt for å være beskjeden og tilbaketrukket. Hun var sky og redd for store tilstelninger.
Hun fikk en typisk engelsk oppdragelse, hun skulle være sporty og samtidig føre seg som en prinsesse. Alt som barn hadde hun store spenninger mellom det reserverte og det åpne friske livfulle. Under oppveksten het det seg om den lille prinsessen at hun kunne være like morsom og livlig som hun til andre tider kunne være stum og stiv.

På det kongelige sommerslott Sandringham ble hun trent til å bli lady fra første stund. Hun var aktiv og sporty, og ble en meget god rytter.
Alt i alt fikk hun en relativt harmonisk oppdragelse, både det legemlige og det åndelige ble tatt vare på.
Hun var ofte i Danmark og besøkte sin mors familie, og der traff hun sin fetter prins Carl. De forelsker seg og gifter seg i 1896 i Buchingham Palass. Maud forble alltid nær knyttet til sin engelske familie, og dette skulle vise seg å ha stor politisk betydning for prins Carl rundt 1905. De blir boende noen år i København.

Alexander Edvard Christian Fredrik, senere Olav, ble født 1903.
I 1905 blir hun slottsfrue etter en høytidelig kroningssermoni i Trondheim domkirke, som første Norske dronning på mange hundre år. Bygdøy kongsgård og Oscarshall stilles til deres disposisjon.
Maud likte ikke å opptre offentlig, men representerte på en verdig måte når det var behov. Hun forble sjenert og taus, men livlig og glad blant sine egne og dyrket privatlivet. Hun dyrket også sine mange hobbyer; som ridning, hagearbeid, fotografering og turer rundt i Norge, og hun elsket Gudbrandsdalen.

«Her skal du hoppe en gang», hadde hun sagt til lille prins Olav da han som 7 åring fulgte med til Holmenkollrennene.
Maud ble selv en habil skiløper.

Hvor står statuen:
Ved inngangen til Dronningparken i Oslo. Avduket 11. oktober i 1959. Høyt og fritt står satuen og den gir et treffende bilde av vår førtedame gjennom 33 år.

Kunstneren:
Stauen av Dronning Maud er laget i lys Iddefjordgranitt av Ada Madsen.
Ved sterk forenkling har kunstneren oppnådd en monumental reisning som utstråler poesi og verdighet. God, yndig og verdig var mottoet på utkastet til Ada Madsen.