Kvinner på sokkel

Vi oppdaget at vi manglet en! En kvinne på sokkel – altfor godt skjult bak store trær i Vaterlandsparken i hovedstaden. I følge Aftenposten var hun de ulykkeliges venn.

Du har kanskje hørt om Olafia-klinikken? Kanskje har du vært der? Men du vet kanskje ikke at klinikken er oppkalt etter den islandske kvinnen Ólafía Jóhannsdóttir (født 22. oktober 1863, død 24. februar 1924) – en kvinne som viet sitt liv til å hjelpe de mest vanskeligstilte i Oslos slumkvarter ved Vaterlands bru i begynnelsen av 1900-tallet.

Hun var en bemerkelsesverdig kvinne og svært spesiell for sin tid. Blant annet var hun den første kvinne som tok studenteksamen i Island. Hun var en meget aktiv folketaler og avisdebattant i selvstendighetskampen mot det danske overherredømme. Da Island løsrev seg fra Danmark og ble selvstendig stat, var det Ólafía som tegnet og sydde det første islandske flagget.

Etter reisevirksomhet i Canada, USA og Storbritannia for å fremme organisasjonen Det Hvite Bånds sak, slo Olafia seg ned i Oslo. Der etablerte hun et herberge for fattige, prostituerte og alkoholikere og tilbød bad, mat og en ren seng å sove i.

Hun gav ut en bok, De ulykkeligste, som vakte stor oppsikt også ut over Norges grenser. I 1930 ble det ved Vaterlands bru reist en byste av Olafia. Bysten er fra 2004 plassert i Vaterlandsparken.

I en omtale av henne og boken etter hennes død, sies det blant annet «Hun så lys hvor andre så idel mørke, hun hadde haab hvor andre saa bare haabløshet, hun saa en dyrekjøpt, elskelig og udødelig sjæl der andre bare saa synd skam og vannære». Maleren Skredsvik skal engang ha sagt: «Nest Kristus kjenner jeg ingen større enn Olafia».

Fra Aftenposten henter vi Olafias egne ord: ”Meget kan gjøres med penger, men det største gjøres uten penger. Det ulykkelige mennesker trenger aller mest, er et annet menneske. Man trenger ikke være så forsiktig og taktfull overfor en dronning som overfor en gatepike.”

Kilder: Aftenposten, Wikipedia, www.noregur.is