Kvinne på sokkel

På Aker Brygge står «Kvinnen på Bryggen». I sine røde sko og med en feiende flott rød hatt er hun i dag med oss og feirer 8. mars!

Den frodige kvinnen er laget av billedhugger Skule Waksvik, født 22. desember 1927 i Trondheim. Røde sko er kjent for sin magi og utstråling. Faktisk var røde sko, i følge Dagbladet, på motetoppen i Roma og store deler av Italia omlag fem hundre år før Kristus, og signaliserte at brukeren tilhørte det ypperste aristokratiet  – en som hadde råd til skinn som hadde blitt farget med det aller dyreste fargestoffet rundt Middelhavet: skarlagensrød. Derfor har selveste paven røde sko i det fineste skinn.

Men Waksviks kvinne har ikke bare røde sko – hun har også rød hatt!

kvinneI følge Edward de Bono som har utviklet en tenkemetode, Seks tenkehatter, (originalt navn Six Thinking Hats®), representerer Rød hatt intuisjon og følelser som ikke skal rettferdiggjøres eller forklares. Det kan vel passe riktig så bra. Les gjerne mer om denne metoden på wikipedia.

Om Waksvik leser vi på wikipedia at han studerte på Kunstskolen i Trondheim (1947), Académie de la Grande Chaumiére i Paris under Leopold Kretz (1947) og Statens kunstakademi i Oslo under Per Palle Storm (1947–1949).

Waksvik ble i oktober 2007 utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden. Ordensrådet har lagt vekt på hans omfattende bidrag til utsmykning av det offentlige rom og at han har gledet et stort publikum og skapt forståelse for kunstens betydning.