Kvinne på sokkel

Hvis man stopper opp på «lykkens benk» på Tour de Finance, kan man se rett opp på Fortuna. Fortuna er gudinnen for lykke, hell, handel og sjøfart.

 

damene.no driver en utrettelig jakt på kvinner på sokkel. På Frognerstranden står Fortuna og speider ut over alle båtene. Skulpturen ble gitt i gave til Oslo bys vel i 1973 av Den Norske Creditbank.

Fortuna er begått av billedhuggeren Odd Hilt (1915 – 1986). Han begynte på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole bare 16 år gammel. Læretiden hos Torbjørn Alvsåker og Wilhelm Rasmussen gav ham en grundig skolering i naturalistisk fremstilling som danner grunnlaget for hans eget lett stiliserte formspråk. Hilt debuterte på Høstutstillingen 1935 med bl.a. et guttehode i kleberstein som med sin enkle, sluttede form og dekorative stilisering er karakteristisk for hele Hilts produksjon. (Norsk Kunstnerleksikon).

På Wikipedia leser vi at den antikke framstilling av Fortuna er en kvinne kledt i lange gevanter som holder et overflødighetshorn. Den allegoriske figuren fra renessansen framstilles som en naken kvinne som trår med den ene foten på en kule og holder et langt, smalt skipsseil slynget over hodet. Noen ganger har kulen en liten vinge til hver side og noen ganger brukes figuren uten kulen.  Skulpturer av slike framstillinger av Fortuna finnes som sjøfartssymboler i Amsterdam, Budapest og Venezia.

Blomster-Finn liker seg godt i nærheten av Fortuna. Til Aftenposten uttalte han at en av hans yndlingsbenker er nettopp den som er plassert ved Frognerstranda der Lykkens gudinne, bronsestatuen av Fortuna laget av billedhuggeren Odd Hilt, rager over benkene. «- Den benken har bare en deilig plassering – i skjæringspunktet mellom bygd og by. Hvis man kan kalle Bygdøy bygd da?» Sa Finn Schiøll til Aftenposten i 2007.