Kommer snart: Eventyrlig design

Nå er damene.no klar for juni! For da skal vi gå på Nasjonalgalleriet der Munthes design og kunsthåndverk  vises for første gang siden 1917.

Foto: Therese Husby/Nasjonalmuseet. På nasjonalmuseet.no leser vi om Gerhard Munthe (1849–1929) at han kanskje er mest kjent som billedkunstner, men den mest originale og betydelige innsats gjorde han innenfor design og interiør.

I hele Nasjonalgalleriets 1. etasje vises den største presentasjonen av Gerhard Munthes (1849–1929) design og kunstindustri på over hundre år. Til sammen presenterer utstillingen mer enn 230 arbeider signert denne multikunstneren. Munthe var ikke bare en av Europas fremste art nouveau-kunstnere rundt 1900, med sine mange vikingmotiver og sterke fargebruk er han igjen høyst aktuell.

Inspirert av norsk sagatid og folkekunst. Gerhard Munthe (1849–1929) var kjent som landskapsmaler, men den mest originale og betydelige innsatsen gjorde han innenfor design og kunstindustri. Inspirert av oldtiden, norsk folkekunst, japansk kunst og art nouveau, var Munthe en av de første norske designerne for industrien på slutten av 1800-tallet. Han ville skape gode norske alternativer til den store mengden av utenlandsk import, og hans første mønstre for tapeter, vevnader, porselen og grafisk design ble utført i 1891–93.

Senere ble repertoaret utvidet med møbler, sølv, bokbind, illustrasjoner, skrifttyper og hele romutsmykninger. Med Eventyrværelset på Holmenkollen turisthotell i Oslo og Håkonshallen i Bergen virkeliggjorde han ideen om en fri kombinasjon av de forskjellige kunstformene i et Gesamtkunstwerk. I utstillingen rekonstrueres deler av utsmykningen av Håkonshallen i Bergen for første gang etter at den brant i 1944. Sammen med grafisk design og illustrasjoner til Snorres kongesagaer, gir denne utstillingen et sjeldent innblikk i tidlig norsk design- og interiørhistorie.

Munthes motiver og fargevalg igjen aktuelle. Vi ser i dag en fornyet interesse for vikingtiden i film og tv-serier. Denne epoken hentet som sagt også Munthe en rekke motiver fra. Likeledes er hans sterke fargebruk i akvareller og billedvev på vei til å bli mote i moderne interiører. Utstillingen står til 2. september.

I forbindelse med utstillingen utkommer Jan Kokkins «Gerhard Munthe. En norsk designpioner» på det tyske kunstbokforlaget Arnoldsche Art Publishers.

Les mer om utstillingen og omvisningsprogam på nasjonalmuseet.no

 

Nasjonalgalleriet 8. juni 2018–2. september 2018