Julehandel fra sofaen

På hegnar.no/kvinner har DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl kommet med ti gode tips til julehandel på nett. damene.no bringer disse med glede videre.

 

– Nettet er uansett et bra sted å starte gavejakten. Det finnes flere søkemotorer som sammenligner priser slik at du kan sjekke hvor du kan gjøre det beste kjøpet, i butikk eller på nett. Start med å lage en gaveliste over hvem du skal kjøpe til og hva du skal kjøpe, kanskje gavene bare er noen tastetrykk unna, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl i hegnar.no-artikkelen.

Her er en kortversjon av Sandmæls tips til hva du bør sette deg inn i før du klikker i vei:

1) Start tidlig

Leveringstiden varierer mellom nettsidene og ut ifra varen du bestiller. De fleste butikker tilbyr deg flere måter å få pakken levert på, men dette kan bety stor forskjell i pris og leveringstid. Dobbeltsjekk alltid hva du krysser av på og hva det kommer til å koste før du betaler.

2) Husk tilleggskostnadene

Titter man etter gaver fra utenlandske nettbutikker kan det ofte se billigere ut sammenlignet med norske priser. Ikke bli blendet av den billige prisen, for på toppen av prisen som blir opplyst kan det komme både frakt, moms, toll, særavgift og et fortollingsgebyr. Koster varen mer enn 350 kroner med frakt og forsikring må du betale 25 prosent av beløpet i moms. Bestiller du klær kommer det også en tollavgift i tillegg.

3) Sammenlign priser

Det er enkelt å sammenligne priser på nett. Bruk søkemotorene aktivt slik at du kan finne frem til det beste kjøpet.

4) Bruk kredittkort

Kun 30 prosent bruker kredittkortet på nett. De fleste av oss velger fortsatt å trekke penger direkte fra konto ved å bruke debetkortet vårt.

Ved å bruke kredittkort får du en ekstra beskyttelse som gjør at du kan stille de samme kravene mot banken som du har ovenfor butikken, og dette er lovregulert. Banken som har utsendt kredittkortet, kan dermed stå ansvarlig for å tilbakebetale hvis du mottar feil vare, hvis varen ikke blir levert eller du blir svindlet.

5) Unngå impulskjøp 

Det kan være fristende å kjøpe når det kun er et tastetrykk unna, men det er viktig å sette opp en plan over hva du skal kjøpe og hvor mye du skal bruke. Betaler du med kredittkort, bør du holde av pengene på brukskonto eller sparekonto til regningen kommer.

6) Bruk BankID

Sjekk om du må ha BankID eller BankID Mobil for å autorisere deg på nettsiden. BankID fungerer som en personlig elektronisk legitimasjon for at du sikrere kan identifiseres på nett. Dette gjør handelen enda sikrere mot svindel.

7) Se etter kontaktinformasjon

En selger som ikke har noe å skjule har heller ikke noe problem med å gjøre det lett for kundene å kontakte firmaet. Let derfor alltid etter kontaktinformasjonen til selgeren før du gjennomfører eventuelle kjøp. Med et raskt søk på adresse og eventuelt person kan du finne ut om kontaktinformasjonen faktisk eksisterer.

8) Lær av andres erfaringer

Før du kjøper bør du finne ut hva andre har å si om nettsiden. Ved å søke litt rundt og finne anmeldelser fra andre kan du både finne ut av om siden er falsk og om kundene er fornøyde med transaksjon, produkt og leveringstid.

9) Les kjøpevilkårene

Les gjennom vilkårene som er satt av selgeren før du aksepterer dem. Ofte er vilkårene pakket inn i en liste som kan virke uoverkommelig å lese gjennom, men selv om du kun er et museklikk unna å trykke godta, så må du vite hva du signerer på. Les gjerne ekstra nøye på delene som omhandler levering, avbestilling og retur.

10) Dette gjør du hvis du blir svindlet

Det første du må gjøre er å kontakte selger for å prøve å løse situasjonen. Hvis dette ikke gir gjennomslag kontakter du banken din. Her er det viktig å ta vare på all dokumentasjon knyttet til kjøpet, slik at du kan gi det til banken.

Les hele saken her.