I mai den skjønne milde

20. mai er det 136 år siden Sigrid Undset ble født. Og nettopp denne søndagen åpner Bjerkebæk for sesongen. De har et frodig program i år også.

Bjerkebæk er Sigrid Undsets hjem og dikterverksted. Her bodde hun sammen med sine tre barn fra 1919 til 1949 i gamle tømmerhus som var flyttet fra to gårder i Gudbrandsdalen.

Stedet er omgitt av bjørk og med en liten rislende bekk gjennom hagen. Men Bjerkebæk fikk navnet sitt etter en ”norsk-norsk nordmann i et dansk syngespill av Erik Bøgh” står det å lese på nettsiden. Slik ga hun sin danske familie et lite vink om at hun nå ville være norsk.

De årlige Undset-dagene – Norsk Litteraturfestival 2018 på Lillehammer – starter 30. mai og avsluttes 1. juni. Her kan du møte forfattere som har skrevet om Holocaust m.m. samt kunstnere som forteller Kristin Lavransdatters historie på scenekanten. Eller få med deg Undset-forelesningen om «annerledesbarnet».

Les hele programmet her.

Og; Hver søndag i skoleferien kan du bli med på en vandring der du får oppleve hagen gjennom Sigrid Undset egne ord. Sigrid Undset levde tett på blomster og natur hele livet. Hun skapte sin egen store og innholdsrike hage ut av ei steinrøys på Bjerkebæk.

 

”Foreløpig har jeg faat mit eget hus – det er yderst gammeldags og upraktisk og jeg har greiet med det og ”kostet på det” som det heter, uten ende og til endeløs forargelse for praktiske folk, og jeg elsker det naturligvis ubeskrivelig.”

Sigrid Undset