Hurra for 8. mars!

I dag er det den internasjonale kvinnedagen! Blant alle arrangementer anbefaler vi Kunst og kvinnekamp i Kulturkirken Jakob i Oslo der flotte kvinner spør i Jeanne d’Arcs ånd: Hva er du og dine medsøstre villige til å sloss for anno 2019?

Programmet har vært stadig under utvikling, og du kan lese alt her. Vi har sakset følgende:

Juni Dahr har bidratt til en fornyelse av fremstillingen av kvinneskikkelser i norsk teater. Hun viser sin forestilling om bondejenta Jeanne d’Arc som lyttet til sin egen indre stemme, trosset konvensjonene, kledde seg i mannsklær og ledet den franske hæren til seier.

Ulrikke Falch ble verdenskjent over natta i rollen som «Vilde» i NRKs braksuksess «Skam». Ulrikke har brukt denne posisjonen til å sette kvinners rolle på agenda i samfunnsdebatten. Sammen med Susanne Kaluza – nettopp ansatt som leder for Litteraturhuset – startet hun i 2017 kampanjen #postitgeriljaen, som fikk stor oppmerksomhet også internasjonalt. I høst gav hun ut boka «Jenteloven» sammen med medforfatter Sofie Frøysaa.

Nosizwe har bergtatt publikum med sin unike sangstemme, treffsikre, poetiske tekster og mix av soul, jazz, blues, elektronika og hip-hop.

– Det er lett å glemme makten som ligger bak en historie, og hvilken påvirkningskraft som kan ligge i at du forteller din sannhet, sier hun i et intervju.

Skuespiller og nordisk mester i slampoesi Sofie Frost skriver om tabubelagte temaer som psy-kisk helse, overgrep og voldtekt, og bruker sine egne erfaringer i historiene. For dette modige arbeidet ble hun nominert til Skamløsprisen og Jenteprisen 2017.

Inspirerende damer, ikke sant?