Finn et almetre.

Alm er et høyt løvtre. Treet kan bli opptil 30 meter og 500 år gammelt. Som magnolia blomster treet på bar gren. Det er nå du kan spise de grønne fruktene.

Blomstene på alm er små og sitter i tette knipper. De er rødaktige og stjeler langt mindre oppmerksomhet enn magnoliablomstene. Frukten kan, som barken og bladene spises, men frukten har en kortere mattradisjon og langt mer særegen og spennende smak.

Fruktene sitter i buketter og plukkes når vingene er lysegrønne. Almefrukt er sankeklar i bare ca. 2 uker. Kanskje er jeg litt sent ute med min artikkel. Vinteren gikk raskt over i en sommer, dette året. Forrige uke hang fruktene grønne, i dag vandret jeg langs Frognerbekken subbende i ”overmoden” frukt. Mange almealleer er borte grunnet almesyke. Enkeltstående trær ser du ofte der det er mange gamle trær. Vend blikket oppover og du kan beundre disse vakre, stolte trærne.

Fruktene kan spises rå, eller tilsettes i salat. Almefrukt kan spises som forrett eller som tilbehør til fisk eller kjøtt:

  • ha smør i en stekepanne
  • masse finhakket hvitløkhvitløk
  • godt med sesamfrø
    Dette freses sammen med
  • en god neve almefrukt, freses videre i 1 minutt
  • krydres med flaksalt og pepper

Anbefales!

Nye blader smaker godt i salat.

Fra vår historie vet vi at i nødsår, når avlingen slo feil, var barkebrød redningen både for mennesker og dyr. Innerbarken fra alm ble tørket og malt opp til mel, som ble brukt til å drøye brødmelet eller i grøt. Barkens høye innhold av slimstoff, gjorde at deigen hang sammen. Alm har mindre ”bitter” smak enn bark fra furu, gran og bjørk, som også ble benyttet. I dag vet vi at barken inneholder stivelse, litt fett og proteiner og at næringsverdien i almebark er relativt høy. Det ble sagt at den ga godt flatbrød.

Embla, den første kvinnen i norrøn mytologi, var skapt av alm. Den første mannen Ask, var skapt av ask. Odin var den som blåste liv i dem. Alm har vært et vanlig tuntre på gårder i Norge. Det var en utbredt oppfatning at treet kunne beskytte dem som bodde på gården mot onde makter, et hellig tre som ikke måtte felles. Ask finnes i mange steds- og gårdsnavn som Almli/Åmli, Almås, Almdal/Åmdal/Omdal, Almnes, Almvik og andre.

Det sies at alm er et godt treslag til møbler og at det harde, seige og glatte treverket er utmerket som materiale til ski, tilbake i treskiens tidsalder.

Sørlandsdikteren Gabriel Scott skriver i diktet:

En vise om trær.
Gud signe deg bror alm,
du ga oss både mel og malm.
Og berget oss i nød
med bittert barkebrød.

Finn trærne, lær dem å kjenne og prøv frøene, selv om du kanskje må vente til neste vår.

 

Anne Grosvold
Homeopat og turgjenger, stadig på jakt etter noe nytt spiselig eller noe vakkert å sette i en vase.