Fabelaktig figurmaker

Vi beundrer Yngvild Aspeli. Som kunstnerisk leder, regissør, skuespiller og figurmaker for det norsk-franske teaterkompaniet Plexus Polaire har hun i år gjort stor suksess i Frankrike og Portugal.

 

Få har skildret kampen mellom menneske og natur som Herman Melville gjør i Moby Dick, det litterære mesterverket om den hvite hvalen som leder kaptein Akab og hans besetning mot undergangen og sitt eget indre mørke.

Yngvild Aspeli er regissør, skuespiller og figurmaker utdannet ved Ecole Jacques Lecoq i Paris, og Ecole Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette i Charleville-Mézières. Som kunstnerisk leder for det norsk-franske teaterkompaniet Plexus Polaire har hun i år gjort stor suksess i Frankrike og Portugal med Moby Dick, en forestilling basert på Herman Melvilles mesterverk. Stykket hadde premiere i Mo i Rana i fjor høst, og det var planlagt flere forestillinger i Norge i 2021. Men pga. strenge innreiseregler er alle disse planene lagt på is.

Tidligere har hun regissert forestillingene Signaler (2011), Opera Opaque (2013), Aske (2014) og Mørkerom (2017).

I denne teaterversjon samarbeider Plexus Polaire med Nordland Teater og Figurteatret i Nordland. Et multimedialt kunstverk smeltet sammen til en utsøkt visuell teateropplevelse med syv skuespillere, femti detaljrike dukker i ulike størrelser, intrikate videoprojeksjoner, et «druknet» orkester og en hval i ekte størrelse.

Dagsavisens kulturjournalist Mode Steinkjer rangerte oppsetningen som en av årets beste teateropplevelser i fjor høst: «Det er så imponerende utført og så visuelt ambisiøst at man mister pusten når man skjønner hva man er vitne til.»

Amund Grimstad i Klassekampen løftet også Moby Dick i særklasse: «ei oppsetjing som slo meg i bakken. Det var ei framsyning så gjennomført, så vakker og visuell, så djuptgripande og så komplett at eg har vondt for å finne ord»

Vil du se og oppleve Moby Dick på din egen skjerm har du mulighet 8. juni kl 14:00 og 9. juni kl 21:00 under Heddadagene. For mer informasjon om forestillingen, krediteringsliste og billettkjøp, klikk deg inn på hjemmesiden til Nordland Teater!