Etter brystkreft – hva nå?

Dokumentarserien «Alle har sin sydpol» som vises på Altibox X fra 26. oktober, handler ikke om å gå langt på ski, men om å takle en livskrise. Et imponerende prosjekt om svakhet, styrke, utholdenhet, samhold og vennskap.

Serien handler om Silje Løkeng og hennes skandinaviske drømmelag, Expedition Pink Ribbon.  

Silje fikk konstatert brystkreft høsten 2019. Etter en omfattende og tøff behandling der hun også måtte operere bort et bryst, senket mørket seg. Kreften var ute av kroppen, men ikke ute av hodet. Mentalt gikk det nedoverbakke. Jula 2020 nådde hun bunnpunktet hjemme i Kongsberg. På nippet til å hoppe i elva, forsto hun at hun måtte ta grep. Ut på tur hver dag i et år, ble medisinen. Det handlet om å bygge seg opp både fysisk og mentalt.

Etter hvert dukket ideen om et mer ambisiøst prosjekt opp. – Hva med Sydpolen? Litt langt og kaldt kanskje?, tenkte Silje,og kom fram til at Grønland var mer realistisk. Hun kontaktet polfarer og eventyrer Liv Arnesen for å spørre henne til råds. Liv svarte nærmest umiddelbart. De to damene fant hverandre og startet prosjektet «Expedition Pink Ribbon» som ble til et skandinavisk team av brystkreftrammede kvinner som krysset Grønlandsisen i mai 2023. Slik ville de skape oppmerksomhet rundt brystkreft og samle inn penger til mer forskning.

Filmskaper Vidar Nordli-Mathisen med team følger Silje, Liv, Andrea fra Danmark, Lisa fra Sverige og Inequ fra Grønland gjennom både fysiske og mentale forberedelser for å krysse Grønlandsisen. Det er en krevende tur: Ca. 600 km på 28 dager i mye vær og heftig vind. Av serien går det frem at dette ikke bare handler om fire kvinner som gjerne vil gå en imponerende skiekspedisjon. Det handler vel så mye å finne ut hva livet skal være etter kreft og hvordan man skal komme dit.  

Serien ble vist på Cinemateket onsdag 25. oktober og ble introdusert av Vidar Nordli-Mathisen: – Jeg er mest av alt imponert over disse damenes mot og styrke. Og takknemlig for at de har latt oss slippe så tett innpå dem. Det har gitt oss en serie som viser noe av det vanskelige som følger med kreftsykdom, men mest av alt er det en inspirerende fortelling om overlevelse og håp.

Han takket også Altibox som valgte å satse på prosjektet og som publiserer serien på sin strømmetjeneste Altibox X torsdag 26. oktober. Teamet for øvrig, regissør Are Faaberg, fotografene Petter Nyquist (over Grønland) og Thomas Løberg, klipperne Jacob Risdal Otnes og Søren Ottosen har gjort en strålende jobb med denne serien.

Men mest imponerende er kvinnene i Expedition Pink Ribbon som har kjempet seg gjennom brystkreft og kommet seg over innlandsisen i sol, storm og whiteout! Hurra for Silje, Andrea, Lisa, Ineque og Liv (og de to flotte guidene ­– man kan nemlig ikke krysse Grønland uten guide).

Du må være Altibox-abonnent for å se denne serien. Det er å håpe at den blir å se i andre kanaler også!