Bordets glæder

Vi har kommet over en skatt. Utgitt i 1925 til en pris av 11 kroner på det Steenske forlag utkom kokeboken «Bordets glæder» av Kitty Wentzel og Øvre Richter Frich.

 

Denne vidunderlig vakre boken som omhandler mat og vin til hverdag og fest, er pur underholdning. Kitty Wentzel var en norsk journalist, skuespiller, billedhugger, skribent og kulturarbeider. Øvre Richter Frich var en norsk journalist og forfatter, mest kjent for sin romanserie om «den blonde kjempe» Jonas Fjeld. Boken er vakkert illustrert av Knut Spange.

Fra innledningen siterer vi:

«Men vi lever i en tid med et uhyggelig opjaget tempo. Man gir seg ikke stunder til de rolige og kontemplative nydelser.
Politikeren iler fra bordet til sit snak, forretningsmanden slænger servietten hurtig fra seg for at ordne med sine penger, embetsmanden glemmer at tygge i bekymring for statens ve og vel, arbeideren skynder sig fra arbeidspladsen og hjemmet for at tygge klassekampens drøv, og ungdommen jazzer sig bort i alskens forloren tomhet.
De hjemlige, selskabelige former lider under dette evingelige og nervøse jag. Man glemmer at spise og drikke paa en civilisert maate.»

Slik var det altså da. Ganske gjenkjennbart, ikke sant?

Datidens kjendiser bidro i boken med sine spesialretter, bl.a. Hulda Garborg, Bokken Lasson, Barbra Ring og Thekla Welhaven.  Her er Oda Kroghs favoritt:

«Croque Monsieur: Man skjærer to skiver franskbrød, fjerner skorpen og smører skivene som til almindelig smørbrød. Ovenpaa hver lægges saa en skive schweitzerost – eller et lag med reven ost. Derpaa haves en skive skinke paa det ene stykke, en tanke cayenne strøs paa, det andet lægges over, og man steker brødet i en pande hvori smør er brunet lysebrunt. Vendes og brunes ogsaa paa den andre side saa osten i midten smelter. Man regne en «croque» til hver.»

Bon appetit – mer kommer senere i sommer.

PS! Boken finnes på antikavriat.net. og se her hvor flott Kitty Wentzel var! Les mer om henne her.

Foto: Gustav Borgen

 

 

 

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail