Bordets glæder – del 2: Skyfri himmel

Det begynner å bli kjøligere dager. Høsten er en tid for innekos. Hulda Garborg anbefaler både rødvinstoddy og varm Hoppelpoppel etter Hr. Vogels oppskrift. Hr Vogel drev gasthaus ved Rhinen.

 

Hulda Garborg var på tur med Fernanda Nissen, da de traff på Rhinlands berømte kokk, herr Vogel. Damene hutret og frøs: «Kjære herr Vogel, sa jeg til ham, «vær så snild og lag os en gluhwein, vældig varm, og ellers efter Deres hjerte – vi trænger at tines op.»

Herr Vigel lagde dem en gluhwein, hvis virkning var slik «at vi hele kvelden efterpaa følte os som de mest prinselige herskaper. Vi blev ikke bare varme, men verden var vor og himmelen skyfri.»

Her er herr Vogels oppskrift:

Bland rødvin, sukker og vand efter smak, gi altsammen et opkok og tilsæt saa – ogsaa efter smak – nytrukken sterk te. En hel nellik og en liten tomme kanel hører til.

For mager som protesterer mot te og rødvin, anbefalt herr Vogel en Varm Hoppelpoppel:

Ta en halv liter søt fløte, to eggeplommer, en dram konjak og sukker efter smak. Fløten faar et opkok med sukkeret, ta det fort av ilden, rør eggeplommene i og tilsidts konjaken. «Det er kurfyrstinnen av Brandenburgs yndlingdrik», sa herr Vogel.

Takk, Hulda Garborg. Dette kan være verdt et forsøk!

 

PS! Denne vidunderlig vakre boken som omhandler mat og vin til hverdag og fest, er pur underholdning. Kitty Wentzel var en norsk journalist, skuespiller, billedhugger, skribent og kulturarbeider. Øvre Richter Frich var en norsk journalist og forfatter, mest kjent for sin romanserie om «den blonde kjempe» Jonas Fjeld. Boken er vakkert illustrert av Knut Spange. finnes på antikavriat.net.