Akkurat nå!

Vi er i oktober. Navnet oktober kommer fra det latinske «octo» som betyr åtte. Høsten taler til sansene, skriver ukens gjest, homeopat Anne Grosvold.

 

Opprinnelig, før januar og februar kom inn i kalenderen, var oktober den åttende måneden. For skolebarn byr oktober på en uke med høstferie, eller potetferie, som det het i min barndom. Klokken 11.00, den andre fredagen i oktober offentliggjøres Nobels fredspris. Siste søndag i oktober stiller vi klokken tilbake til normaltid eller vintertid.

Fødselssteinen for oktober er turmalin og opal. Fødselsblomsten er calendula eller ringblomst. Blomsten skal symbolisere god helse, glede og kjærlighet. Ringblomst har vist seg å ha sårlegende egenskaper og brukes i salver. De gule eller orange kronbladene har pepperaktig smak og gir vakker farge på for eksempel en blomstrende salat. Kronbladene kan pynte en suppe eller dekorere en dessert, gjerne i kombinasjon med blomkarse.

Min far pleide å så blomkarse på komposten som hver høst spredte glede med sine fargerike, velsmakende blomster.

Begge plantene har frukter som kan høstes, tørkes og såes neste vår. Du kan plukke din egen frøsamling! Husk at noen blomster er giftige, det er som med sopp, du må vite hva du spiser.

Krydderurter som gressløk, koriander og timian har også blomster som gir smak og kan brukes som dekorasjon på mat, men de er best på våren. Dillblomstene derimot, smaker godt til sjømat og kan plukkes nå. De velduftende hylleblomstkronene som ikke ble plukket rundt Sankthans for å gi oss hylleblomst-saft kan nå plukkes som store klaser av svarte bær og gir saft som styrker lungene. Bærene gis et oppkok før bruk, og du må sile bort steinene.

Bær av svarthyll er en effektiv urt ved luftveisinfeksjoner og kan brukes som influensamedisin. Den har vist seg å styrke immunforsvaret og har testet positivt mot 10 ulike virusstammer. Du kan selv plukke og lage saft av svarthyllbær eller kjøpe saften fra Skott gård på Bondens marked i Oslo. På restauranten Maemos alkohofrie drikkemeny finner du også saften fra Skott gård.

 

Høsten taler til sansene. Den illrøde kronen til en lønn, mot de grønne bladene som ennå er fulle av klorofyll. En eksplosjon av farger og en glede for øyet, som jeg må ta meg tid til å se. Grågjess som pratende flyr i v-form mot varmere strøk, men som krever at jeg løfter blikket og lytter. En kveld på en veranda med lyden og lukten av øs-pøsende regn. Lukten av høst i skogen, som er vanskelig å beskrive med ord, men som er gjenkjennelig. Vinden som gjør at trærne prater. Smaken og lukten av en søndagsmiddag med fårikål, tilslørte bondepiker og kanskje et glass hjemmelaget saft.

Å være oppmerksomt til stede og gi oss selv tid. Å tillate oss å nyte oktober!
Artikkelen har tidligere stått på trykk på damene.no.
Gjesteskribent Anne Grosvold
Naturterapeut, homeopat og friluftsentusiast.