8. desember

damene.no begynte å forberede dagens luke allerede i august, og det var lurt, for ellers hadde vi neppe fått billetter. Nøtteknekkeren er blitt minst så eventyrlig, glitrende vakker som en juleklassiker skal være!

Vi skal ikke ta på oss rollene som anmeldere av verken musikalsk fremføring eller ballettekniske viderverdigheter, men etter å ha lest fagpersoners anmeldelser, var forventningene høye.  Å vurdere en opplevelse, det er vi gode på i damene.no. Og i går var opplevelsen rett og slett magisk, en nytelse både for øye og øre. Medbringende to svigerdøtre startet vi en tradisjon: Nøtteknekkeren på Den Norske Opera i desember. Når barnebarna blir store nok, skal de få være med også.

07_notteknekkeren_2016_foto-erik-berg

(Alle foto: Erik Berg, Den Norske Opera)

Ballettsjef Ingrid Lorentzen gav oppgaven med å lage den nye Nøtteknekkeren gitt til koreograf Kaloyan Boyadjiev, som også er solist i Nasjonalballetten, og til den britiske designeren Jon Bausor.

05_notteknekkeren_2016_foto-erik-berg

De har satt juleeventyret om lille Clara til Kristiania i 1905, med et bakteppe av den unge nasjonen Norge som prøver å finne sin plass i verden. I arbeidet med kulissene og kostymene har Bausor både latt seg inspirere av det historiske Oslo og arkitekturen i operahuset.

10_notteknekkeren_2016_foto-erik-berg

Balletten Nøtteknekkeren er basert på E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og Musekongen», og danses ved juletider i store deler av verden. I Nasjonalballettens nye versjon er faren til Clara diplomat, og til juleselskapet hos dem kommer utenlandske gjester og den mystiske onkel Drosselmeyer. Clara er verken barn eller voksen, og føler seg utenfor i det store selskapet. I løpet av festen sovner hun – og da begynner magiske ting å skje.

09_notteknekkeren_2016_foto-erik-berg

De må ha hatt det gøy – og travelt – på Operaen det siste året. Fargeriet og systua har laget hundrevis av kostymer: Det er snøfnugg og blomster, muffins og cupcakes, soldater og rotter, og mange flere. Metall-, snekker- og malerverkstedet har laget de svære kulissene, der man på flere steder kan se inspirasjonen fra ismønsteret i Olafur Eliassons kunstvegger i foajeen i Operaen.

04_notteknekkeren_2016_foto-erik-berg

Vi reiser oss og gir trampeklapp til hele Nasjonalballetten, Nasjonalballetten UNG, Ballettskolen, studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo, Operaorkestret og Barnekoret, samt parykkmakere, kostymeavdelingen, designere og alle som har hatt en finger med i spillet. Det er bare å bestille så snart neste års billetter er lagt ut.