5 litterære reisefavoritter

Mange av oss ser etter kulturelle høydepunkter når vi bestemmer oss for hvor vi vil reise, og litteratur- og skrivereiser er en av de nye reisetrendene. Byene med de litterære perlene venter i all sin prakt.

Man trenger egentlig ikke å melde seg på en planlagt temareise for å oppleve populære destinasjoner med lesebriller på. Byene med de litterære perlene venter i all sin prakt, og med fly, hotell og et kart kan du få med deg overraskende mye.

1. Dublin
Dublin er en av UNESCOs litteraturbyer. Og det er ikke uten grunn. En plass på denne listen betyr nemlig at en by har konsentrert seg om litteratur på en rekke områder. Noen av kriteriene er at litteratur må spille en synlig rolle i byen, at det arrangeres litterære arrangementer og festivaler, at litteratur er en del av utdanningsprogrammene og at det finnes etablerte bibloteker, museer, forleggere, lokaler, bokhandlere og møtesteder hvor bøker og litteratur promoteres. I Dublin er det også mer enn 20 barer med litteraturbetydning. Det arrangeres guidede pub til pub-runder, men det går også an å slå seg ned på én. Skal du endelig få begynt på Ulysses, kanskje?

I tillegg til å være stedet hvor handlingen i flere klassikere utspiller seg, har Dublin født eller fostret en rekke litterære genier. Aller mest kjent er nok James Joyce og novellesamlingen Dubliners. Samuel Becket, George Bernard Shaw, Oscar Wilde og W. B. Yeats er store, litterære størrelser som klinger kjent for de fleste. Annie M. P. Smithson og Clare Boylan er to av de kvinnelige forfatterne fra Dublin. Ikke like kjente, men absolutt verdt å nevne.

Tre fra fiksjonen: Number 15, Marino Crescent «Fødestedet til Draculas far eller forfatter», Glasnevin Cemetery «fra Hades-kapittelet i Ulysses» og Belvedere College «Stephen Dedalus’ utvikling».

2. St. Petersburg
Hele byen St. Petersburg er på UNESCOs verdensarvliste, og det er åpenbart flere enn bare littærere grunner til å dra hit. Men velger du å fokusere på byens litterære særtrekk, er det mye å ta tak i. Fjodor Dostojevskij bodde i St. Petersburg store deler av karrieren. Nikolaj Gogol hadde også år i St. Petersburg, og flere av fortellingene hans utspiller seg her. Anna Akhmatova startet sine litteraturstudier her. Mikhail Zosjtsjenko ble født i St. Petersburg og eksperimenteringene med å finne hans form begynte her. Vladimir Nabokov vokste opp her. Ikke minst hadde Pusjkin mye av sitt virke her, før han døde etter en pistolduell.

Disse fortidige navnene og tekstene vi sitter igjen med har både direkte og indirekte tilknytninger til St. Petersburg. På nettstedet «Mapping St. Petersburg», som driver med litteraturkartografi, er det for eksempel merket av 82 steder med betydning for Forbrytelse og straff. Dostojevskijmuseet, Pusjkins siste leilighet og Anna Akhmatovas litteratur- og minnesmuseum er tre steder å besøke.

Tre fra fiksjonen: Kokushkin-broen «åpningen av Forbrytelse og straff», tog og jernbanestasjonen «Anna Kareninas St. Petersburg» og St. Petersburg-himmelen «overhengende i Gogols fortellinger».

3. Oslo
Selv om vår egen hovedstad kanskje ikke er noen stor reisefavoritt for nordmenn, fortjener den en plass blant en liste over litteraturopplevelser. Det kan jo også være en idé hvis du ikke vil reise så langt? Byen bobler faktisk over av ulike muligheter tilegnet litteratur- og bokkultur. Litteraturhuset har selvfølgelig blitt et etablert førstevalg med allsidig program, men bibliotekene og det nye bokhuset Eldorado er også gode møtesteder. Bokhandelen Tronsmo og Blindern-studentenes tiltak byr på alternative opplevelser. Hele semesteret har BokCaféen og Litteratur på Blå har arrangementer som er interessante for flere enn studentene.

Som turist i eget land kan du for eksempel henge deg på «Ibsen winter walk», en guidet vandring i Ibsens hjem og liv i Kristiania. Og med Sult i den ene hånda og kartet i den andre kan en litterær vandring i Oslo bli en kulturhistorisk reise tilbake til 1880-tallets Kristiania.

Tre fra fiksjonen: Tometegaten 11 «utsiktspunkt for Hamsun og jeg-personen i Sult» skolegården på Fagerborg «Elias Rukla opplever sitt fall», Ullevål Hageby «Doppler stjeler mat fra kjøkkenet Düsseldorf».

4. Miami
En solferie med litterært tilfang kan være akkurat den kombinasjonen man trenger for å bli inspirert – enten du jobber med å avslutte din neste bok eller trenger et ordentlig avbrekk hvor du får lest noen av bøkene som står på leselista. Drøye tre timer fra Miami ligger Key West, hvor du kan oppdage sporene etter Ernest Hemingway, Robert Frost og Tennesee Williams eller legge deg under en palme og lese. I Miami kan du henge deg med på skrivekurs eller en bokopplesning på senteret for litteratur og teater.

Skuer du utover lande- og kontinentsgrensene, er med andre ord Florida en aktuell og litterær reisefavoritt. Alle reisegigantene flyt hit, og Expedia er ett av selskapene som hjelper deg med USA-planleggingen. Miami og omegn gir deg mulighet til å oppleve alt fra litteraturfestival i januar til internasjonal bokmesse blant solbrune 8-packs i november.

Tre fra fiksjonen: Det turkise havet i Key West «smuglerruta til Harry Morgan i To Have and Have Not», Sloppy Joe’s «Hemingways vannhull» og Coconut Grove «Dexters område».

5. London
For mange er den aller første assosiasjonen til en «litterær reisefavoritt» nettopp London. Metropolen har en litteraturhistorie som vil holde deg fordypet i flere år fremover. Men du har sikkert noen favoritter du kan bruke som bakgrunn når du navigerer i litteraturjungelen. London har nemlig et arrangementstilbud som få andre byer kan matche. Byen er også setting for handlingen i en myriade av bøker – både klassikere og populærlitteratur. Man kan velge og vrake, og det er mye man ikke rekker over.

Av vandringer eller guidede turer man kan henge seg med på er Shakespeares fotspor, Dickens London, Sherlock Holmes London, Oscar Wildes London og modernistenes London blant favorittene. Utflukter til Warner Bros Harry Potter-studio er et nytt, populærlitterært trekkplaster. For gode og ofte gratis arrangementer har South Bank Centre både interessant og variert program. Universiteter, bokhandlere og museer holder også forelesninger, fesivaler og konferanser lekmenn kan ha interesse av.

Tre fra fiksjonen: Baker Street «Sherlock Holmes og Dr. Watson», strekningen fra Green Park til Bond Street «Mrs Dalloways rute» og Brick Lane «Nazneens London».

Verdens bokdag er 23. april og en perfekt anledning for å besøke en litterær reisefavoritt. Hvis du ikke er utålmodig, da…

Skribent: Siren Hole – med mastergrad i engelskspråklig litteratur og bosatt i London.