5. desember

Julemarkedenes historie strekker seg tilbake til senmiddelalderen i de tysktalende delene av Europa. Tradisjonen har for lengst nådd vårt eget land. I dag er dagen for helgeplanlegging.

 

Markedet i Dresden er et av de eldste og ble holdt første gang i 1434. Berømte julemarkeder i tillegg til Dresdner Striezelmarkt, blir blant annet holdt i de tyske byene Erfurt, Lübeck, Nürnberg, Stuttgart og Augsburg. Strasbourg, Frankrike har hatt julemarked rundt katedralen i byen siden 1570. Julemarkeder er tradisjon i Alsace (et område i Frankrike med sterk tysk innflytelse) og de fleste byene i området har sine egne lokale markeder. Store julemarkeder går av stabelen blant annet i Leeds og Birmingham, England. Ja, vi innrømmer det – dette har vi funnet på Wikipedia. Men vi er i Norge denne helgen, og mulighetene for å snuse inn julestemning, kjøpe en julepresent eller fem eller rett og slett bare kose seg – ja, de er mange.

Damene.no har hjertet sitt i hovedstaden og her skjer det mye innen for en times biltur denne helgen.

Designernes eget julemarked på DogA i Hausmannsgate er veldig verdt et besøk. Her får du mulighet til å møte designerne direkte, og kjøpe produkt som ikke er masseprodusert, til å kjøpe gjenstander som er eneste i sitt slag.

Blaafarveverket er det nisseutstilling, hjemmelagde delikatesser og andre julegaver. Herfra er det ikke langt til Hokksund og Nøstetangen Glassmuseum.

Jul i Gamle-Hokksund har invitert 6.desember Henrik Syse til Nøstetangen norsk glassmuseum. Der er det også  fotoutstilling med Arne Moslåtten, og «ekstranummer» med LørdagsAkademiet med Henrik Syse og  Asbjørn Bjornes som leser tekster fra deres nye bok «Med andakt».

En riktig perle skjer lenger unna hovedstaden. Røros, som kanskje er mest kjent for Rørosmartnan, åpner i dag sitt førjulsromantiske julemarked for sjette gang. Har du ikke tid til å legge turen ditt så kan du se hva du går glipp av her.

nisser-røros

Vi lar dette være dagens luke.