4. desember

Er adventskransen klar både inne og ute? Kranser hører høytider til, og den første forbindelsen til vår tids adventskranser dateres til bake til tyske lutheranere på 1600-tallet.

I 1839 brukte Johann Hinrich Wichern et utrangert vognhjul til den første adventskransen for å lære barna om meningen med julefeiringen samtidig som han lærte dem å telle ned. For hver søndag tente han et hvitt lys, og hver dag i mellom tente han et rødt lys. Adventskransen er nemlig nevnt i eldre kilder der hjulsymbolikken blir omtalt. I følge historienet.no skjelet han til eldre tradisjoner da han innførte dette. Adventskransen er nemlig nevnt i eldre kilder der hjulsymbolikken blir omtalt.

I middelalderen så man på adventskransen som årshjulet som oppunder årets mørkeste dag, hadde nådd en hel omgang rundt og snart ville hente solen og lysere tider tilbake. Det er i grunnen en fin symbolikk, synes damene.no.

Vi har rasjonalisert antall lys på adventskransen vi har innendørs ned til fire, og våre lys er gjerne lilla – kirkens farge i adventstiden. Og kanskje lager vi dem ikke så ofte selv heller? Dessuten er det veldig koselig med en flott krans på inngangsdøren som ønsker deg og dine gjester velkommen inn.

Det er mye lekker design i krystall, messing, stål, smijern osv. I adventstiden hører det med noe eviggrønt  – det symboliserer evig liv.

I dag, den 4. desember, er det fortsatt tid igjen til å lage en vakker krans selv, men du rekker kanskje ikke å gå på noe kurs? Damene.no er glad for å gi deg link til  Moseplassen. Anne Havåg Holter-Hovind driver denne vakre nettsiden og Norges mest leste hageblogg. Hun har generøst lagt ut videoinstruksjon til de ulike vakre kransene. Det hører jo med til juleforberedelsene å lage noe selv også. Dorullnissene er vi vel ferdig med, så hvorfor ikke invitere noen venner til en ”kransbindekveld”?

Man kan gjerne ha Dionysos, vinguden, med på laget. De gamle grekere pleide nemlig å feire innhøstingen med en festival til ære for Dionysos, der olivenkransen var en viktig ingrediens.

Nok om det. Blir din krans ikke helt vellykket, så kan du snike seg avgårde til  blomsterbutikken med lommeboken . . . Uansett så har man hatt en morsom og avstressende stund.