2. desember

Bak luke 2 i julekalenderen finner vi inspirasjon til å besøke Vigelandmuseet i Oslo. Skal kunsten ha noen relevans, må den kobles til de livene vi lever.

damene.no’s julekalender er i dag en opplevelseskalender. Utstillingen Hverdagslig Vigeland er absolutt verdt et besøk.  Åpent frem til 22. januar 2022.

Vigelands små bronseskulpturer plasseres i nåtidens hverdagslige ramme – eksempelvis i en sofa og på et kjøkkenbord. Figurene er satt inn i en ramme slik vi kjenner hverdagen vår i dag. Datiden trekkes inn i nåtiden.

Utstillingen viser, med enkle midler, hvordan historisk kunst kan oppdateres til å være relevant for en samtid – og hvor mye man kan vinne på å skape nye kontekster for verkene med tanke på å sette i gang en samtale rundt dem. Her finner vi også mye humor.

Den lille figuren som står i en Skeidar-sofa, utbasunerer sin angst. Ved å plassere den slik, i et hverdagslig møbel, forsegles ikke angsten i verket selv, men plasserer det samme sted hvor vi befinner oss når vi skal hvile ut etter dagens strabaser eller skal se en ny serie på TV.  Vi kan kjenne oss igjen, angsten blir plassert der den hører hjemme, i sofaen, i vår hjem, ikke som kunst på en sokkel.

Et annet verk viser et par i dyp samtale. Kvinnen lener seg omsorgsfullt over mannen, som sitter i dype tanker. Bronsefiguren er plassert på et helt vanlig kjøkkenbord mellom to stoler, ikke på en sokkel høyt hevet. Vi kan «se oss selv» i skulpturen og kanskje problematisere hva et parforhold er for noe – og hvilke utfordringer vi alle støter på i et forhold.

Skal kunsten ha noen relevans, må den kobles til de livene vi lever.

Kilde: Omtale, i bladet KUNST.