13. desember

Vi åpner adventsluken i dag og finner Lucia dagen – og denne helgen kan damene.no anbefale et besøk på Julemarked på Eidsvoll.

LUCIADAGEN 13. desember:

I følge legendene var Lucia en romersk jomfru av god familie fra Siracusa på Sicilia som led martyrdøden under kristendomsforfølgelsene under keiser Diokletian i år 303. Hun skal ifølge legenden ha blitt angitt av sin hedenske trolovede og anklaget for å ha satt seg opp mot keiserens lover. Hun hadde overtalt moren til å gi hele medgiften hennes til de fattige. Det fortelles at hun døde fast i sin tro med en brennende lampe i hånden. Slik fikk hun navnet Lucia (latin: lucius = lysende).

Derfor fremstilles hun i kunst og folketradisjon med en krone av levende lys, og minnefesten hennes som ble vanlig å feire mot slutten av middelalderen, står i lysets tegn. Allerede på 500-tallet var hun en populær helgen, og så langt nord som i England ble to kirker innviet til henne før år 800.

Også i Norden har St. Lucia vært dyrket, men det er usikkert om folk her i landet har tatt vare på tradisjoner om henne etter reformasjonen, slik det ble gjort i Sverige. Skikken var vanlig i svensk overklasse også på 1600- og 1700-tallet.

JULEMARKED på Eidsvoll:

Helgen 13. og 14. desember arrangerer Galleri Festiviteten julemarked i Stallgården. Julemarkedet er en del av arrangementet «Jul på Værket». Julemarkedet er et kombinert inne- og utendørsmarked, hvor den gode, gammeldagse julestemningen dyrkes. Stallgården er fylt med vakre håndverksprodukter, flotte gaver til store og små. Vi nevner smykker, leker, strikk, vev, hatter, pels, redesign, nybakt brød, sjokolade, juletrær og mye mer.
Lunchen inntas  i den hyggelig kafeen i Galleri Festiviteten.

God fornøyelse!