12. desember

Det er julestjernens dag i dag. I følge myten var det den fattige meksikanske jenta Pepita som oppdaget den dyprøde julestjernen, slik vi kjenner den i dag.

Det selges årlig seks millioner julestjerner i Norge. Blomsten stammer fra Mexico, der den ble dyrket av aztekerne, som mente saften av den var febernedsettende. USAs første ambassadør i Mexico, hobbybotanikeren Joel Roberts Poinsett, tok den med seg til South Carolina i 1825 og kalte den Poinsettia etter seg selv. Han døde 12. desember 1851.

Det fortelles at den fattige meksikanske jenta Pepita ikke hadde noen offergave til gudstjenesten julaften. Derfor knelte hun ved veikanten og sanket inn markblomster og urter. Hun syntes oppsatsen så pjuskete ut, men da hun la buketten ned ved foten av bildet av Jesusbarnet, sprang den ut i nye, dyprøde, stjerneformede blomster. Slik ble julestjernen til, og fra da av har den alltid blomstret ved juletider.

12. desember er også fødselsdagen til Edvard Munch (1863) og Thorbjørn Egner (1912). Og dessverre kom det triste budskapet om Ole Paus’ bortgang på nyheten i dag morges. Musikken hans lever; Innerst i sjelen.

Kilde: Mytekalenderen, ved Terje Nordby.