11. desember

Røde, runde barnekinn og hjemmekos – dette hører adventstiden til. Det fortoner seg imidlertid ikke alltid slik i hektiske dager før jul. I dag drømmer vi litt med Carl Larsson.

Og samtidig gir damene.no tips til en opplevelse under overskriften Carl Larsson ”Det gode liv”. Det er nemlig det den heter, utstillingen på Ordrupgaard i Charlottenlund, ca 12 kilometer utenfor København.

Den svenske kunstneren Carl Larsson (1853 – 1919) og hans hustru Karin Larsson-Bergöö var med på å skape det nordiske livsstilsideal med kunst hovedsakelig skapt i deres hjem i Sundborn i 1888, til et hus Karins far hadde gitt dem, og som paret innredet på kunstnerisk vis.

Her begynte Carl Larsson å male familielivet igjen, og kona og de åtte barna er å se i tallrike dagligdagse situasjoner. Disse ble samlet i verket Ett hem i Dalarne (1897) som kom ut i store opplag og påvirket både innredning og håndverk i Sverige.

Ordrupgaard er for øvrig verdt et besøk uansett – et museum for fransk impresjonisme og dansk guldalder med en eksklusiv samling av malerier av kunstnere som Monet, Gauguin og Hammershøi.

Carl Larsson: Det god liv er den første danske soloutstillingen siden 1990 og et ledd i museets utstillingsrekke om store nordiske kunstnere fra forrige århundreskifte.

En bonus med København er jo også en tur i Tivoli. Her er det jul for alle pengene! God tur!