To bøker i mai

Denne måneden vil vi anbefale hele to romaner, begge av den amerikanske forfatteren William Maxwell (1908-2000), og begge fantastiske!

Det er noe svært vart og vakkert over disse skjellsettende fortellingene.

«Som svaler kom de» handler om en amerikansk familie som blir rammet av  spanskesyken sommeren 1918. Moren dør, hun som har vært familiens midtpunkt og klippe. Historien er delt inn i tre hoveddeler, hvert kapittel fortelles av et av de tre etterlatte familiemedlemmene: sønnene Bunny og Robert og hennes mann James.

I «Ha det, ser deg i morgen» prøver fortelleren å rekonstruere bakgrunnen for hva som førte til en fryktelig hendelse 50 år tidligere i en amerikansk småby: En mann dreper sin gode venn og nabo, for så å begå selvmord. Fortelleren var som barn venn med sønnen av gjerningsmannen. Han svikter  senere sin venn på et avgjørende tidspunkt. Boken er hans forsøk på å gjøre opp for dette sviket, som har forfulgt ham hele livet.

«Maxwells stemme er en av de klokeste i amerikansk litteratur; den er, i tillegg, en av de snilleste»  (John Updike).

Bøkene er utgitt på Pax Forlag, begge i år. «Ha det, ser det i morgen» i pocket (den har vært utgitt tidligere på norsk), «Som svaler kom de» i innbundet utgave, for første gang på norsk. Bøkene er korte, henholdsvis 140, 182 sider.

Månedens bok anbefales av Bislet Bok, les mer på Facebook.