14. desember

«Tilbake til Lemberg» av Philippe Sands er en spennende, interessant og gripende historie. Boka fikk helt fortjent prisen «Årets sakprosabok» i Storbritannia i 2017.

Lemberg, nå kjent som Lviv, er en by i det nåværende Ukraina. Tidligere har Lemberg/Lviv ligget i Polen, Østerrike/Ungarn, Russland og Sovjetunionen. Befolkningen er deretter. Her har det bodd ukrainere, polakker og jøder side om side i århundrer. Men da nazistenes okkuperte området satte de i gang en grusom prosess for å utslette den jødiske befolkningen. Og her var Sands’ jødiske familie, blant annet hans bestefar, bestemor og mor, som da kun var ett år. Vi får historien om hvordan disse tre slapp unna, en historie som Sands selv ikke kjente før han begynte å grave i historien på sine eldre dager. Det Sands derimot kjenner er internasjonal rett (folkeretten).

Sands finner ut at H. Lauterpacht og R. Lemkin, to sentrale jurister i utformingen av søksmålet mot tyske krigsforbrytere, også hadde røtter i Lemberg.I tillegg får vi historien til H. Frank, nazistenes mest sentrale jurist og Generalguvernør i de tysk-okkuperte områdene i øst-Europa.  Sands historie avdekker mange overraskende og til nå hemmelige hendelser i hans egen families historie. Man blir grepet, rørt og provosert. Men særskilt sentimental eller hevngjerrig blir Sands ikke. I tillegg blir vi presentert for mange helter. Både datidens jurister som gjorde en stor innsats i å få en internasjonal rett og internasjonal domstol på beina etter krigen og mange vanlige menneskers innsats i å redde enkeltindivider fra nazistenes forfølgelser.  

«Tilbake til Lemberg» av Philippe Sands.

Utgitt på norsk av Forlaget Press i 2018. Anbefalt av Bislet Bok