Tove Jansson – Multikunstner

I år er det 100 år siden Mammaen til Mummi ble født. Hør foredrag av Mia Østerlund på Litteraturhuset i Oslo lørdag 3. mai kl. 13.00. Arrangør er Finsk-norsk kulturinstitutt.

I år skulle Tove Jansson ha blitt 100 år. I anledning jubileet inviterer Finsk-norsk kulturinstitutt til foredrag med finlandssvenske barneboksforskeren Mia Österlund. I sitt foredrag «Tove Jansson – multikunstner» diskuterer Mia Österlund Tove Janssons kunstnerskap gjennom å problematisere skildringen av familien og morskap og trekke frem queere strømninger i hennes produksjon.

Den finlandssvenske Mia Österlund er dosent i nordisk litteratur ved Helsingfors Universitet og universitetslærer ved Åbo Akademi. Hun er også anmelder og redaktør for tidsskriftet Barnboken. Österlund er spesiellt interessert i hvordan genus konstrueres i billedbøker. Hun foreleser ofte om nordisk barnelitteratur og hvordan man skal få barn interessert i å lese mer. Hun er også med og skriver ny undervisningsplan for den finske grunnskolen. Man blir aldrig lei av Tove Jansson, sier Österlund. Akkurat nå er hun fascinert av queere strømninger i Janssons kunstnerskap. Dessuten husker hun en taktil versjon i enormt format av den modernistiske billedboken «Hvordan gikk det?» der barneleseren kunne bevege seg gjennom hullet i boken og oppleve den med sine sanser. Selv var hun, akkurat som mummifigurene i slutten av boken, for stor for å få plass gjennom hullet.

Kilde: Litteraturhuset.no