Tone Vigeland i Kunststallen

Nå begynner det å haste! Norges mest anerkjente smykkekunstner både fjærn og nær, Tone Vigeland, stiller ut i Dronning Sonjas Kunststall. Utstillingen varer bare til 25. november og er vel verdt å få med seg.

 

Tone Vigeland er en internasjonalt anerkjent foregangsskikkelse innen smykkedesign, som på 90-tallet beveget seg over i et annet medium: skulptur. Metall er hennes foretrukne materiale, og arbeidene kombinerer gjerne det harde materialet med myke former og ulike teksturer. Hun er kanskje den norske kunstneren som er representert i flest museer i utlandet.

Tone Vigelands karriere strekker seg over 60 år, og på 50-tallet ble hun en av pionerne i fornyelsen av norsk gullsmedhåndverk. Hun ble tidlig kjent utenfor landets grenser gjennom bruk av nye materialer og grensesprengende former. Hun ble en viktig del av Scandinavian Design, og starten på en ny æra innen norsk og skandinavisk smykkedesign.

I moden alder tok hun skrittet over i en ny dimensjon, fra smykker til skulptur. De skulpturelle formene i armbåndet som pryder utstillingens plakat er en tydelig forsmak på det som skulle komme.

Utstillingen er laget i samarbeid med Die Neue Sammlung – The Design Museum i München, som viste deler av den i 2017. Hennes Majestet Dronningen var beskytter for denne utstillingen, som ble utpekt til en av årets beste utstillinger i Tyskland 2017. Vigeland er den første skandinaviske smykkekunstneren som har blitt beæret med en utstilling i dette prestisjetunge tyske museet.

Utstillingen i Dronning Sonja KunstStall er betydelig utvidet med skulpturer som er innlånt fra Nasjonalmuseet, KODE og fra private samlere. Tone Vigeland har selv kuratert utstillingen i samarbeid med Kjartan Hauglid fra De kongelige samlinger. Utstillingen i München ble kuratert av Petra Hölscher, som også talte under dagens åpning.

Billetter kjøpes på stedet.

  • Voksen: 100,-
  • Barn under 12 år har gratis adgang

Forsidefoto: Beer, Freia/Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum