Svenske semlor

Brukte du opp fastelavnsbollene på søndag? Det er i dag det gjelder. I hvertfall i Sverige. Her har vi fetetirsdag, men der er det selveste fettisdagen . . .

 

Søndag var det reneste kinderegget: Fastelavn, morsdag og Valentine på en dag. Kanskje rakk du ikke å feire alt? Herlig da, at det etter blåmandagen i går er fetetirsdag i dag. I Sverige er dette dagen for de aller mest kaloririke bollene. Sjekk ut hva Kristine skriver på nettstedet Det søte liv:

«Semlor» – også kalt «Fettisdagsbullar» – er svenskenes tradisjonsrike og superpopulære variant av «Fastelavnsboller». Navnet «Semlor» stammer fra det latinske ordet «simila», som betyr «det fineste hvetemelet». «Semlor» kjennetegnes av at bollene hules ut etter steking. Innmaten fra bollene blandes så med varm melk og mandelfyll og legges tilbake inni bollene. Før servering gjøres bollene lekre med store mengder pisket krem og melisdryss. Så godt så godt – at det til og med sies at Kung Adolf Fredrik spiste seg ihjel på «Semlor» i 1771!

Du finner oppskriften på bollene der også. Hemmeligheten er at de er laget med mandelmasse . . .

Fet deg opp – imorgen begynner fasten!