Pastell

En eller annen luring har sagt at dagen i dag er den første dagen av resten av ditt liv. Det kan man ikke bestride. Hvilken glede det er når dagen starter i pastell.

Foto: Kristin Moe Krohn

Den første mandagen i februar vartet universets lysmesteropp med et fargespill på himmelen i øst. Av kunstnere jeg kjenner til er det vel bare Kåre Tveter som kunne frembragt noe lignende. Kåre Tveter (1922 – 1012), også kalt lysets maler, er kjent for å ha malt landskaper, gjerne høst- og vinterstemninger i duse avtoninger og med minimal fargebruk, slik Wikipedia har formulert det. Han gjorde Svalbard-lyset til sitt eget. Han ga bort 40 arbeider som ble grunnlag til Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen som nå huses av Nordover. Nasjonalmuseet har også en Kåre Tveter-samling.

Men nå behøver vi ikke dra til Svalbard, eller Nasjonalmuseet eller andre gallerier for den del. Vinteren og kuldegradene har kommet tilbake (vi visste jo alle sammen innerst inn at de tilløpene til vår som kom i slutten av januar var bare «juks»), så vi kan gå ut i naturens galleri for de vakreste kunstopplevelser. Av og til er det nok å ta en titt ut av vinduet tidlig morgen eller når blåtimen er i anmarsj.

Det er lov å være lei av vinteren, særlig når det regner og blir is og glatt i januar. Det er lov å lengte til vår og sommer. Men det gjør ikke vinteren kortere her nord. Derfor må man finne gledene. Det vakre vinterlyset er en slik!

Og så kan man jo også sende en tanke til salig Fridtjof Nansen der han lå i en selvbygget hytte med Hjalmar Johansen i 15 måneder istedet for tre måneder. Da han som nybakt rektor ved St Andrews University holdt talen «Eventyrlyst» til studentene 3. november 1926 sa han følgende: « Dere kan syns det vilde være hardt å leve en lang vinter nedgravet og med bare bjørne-kjøtt til mat; men jeg kan forsikre dere at dette var en lykkelig tid; for vi hadde våren og hjemkomsten å se frem til.» (s. 267 På ski over Grønland Aventura Forlag 1988)

Fortsatt god vinter!
Hilsen Kristin

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, ullentusiast, kjøkenhage- og flamenco-elev, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene