Månedens bok: Primtallenes Ensomhet

Sommerlesingens tid er her snart. Vi er glad for å presentere månedlige anbefalinger fra Ole Christian Moe i Røa Bok og Leker. Første tips er en italiensk liten perle.

 

Paolo Giordano – Primtallenes Ensomhet

Dette er en bok jeg falt pladask for i 2009 da en forlagsrepresentant gav meg et eksemplar av en for meg da ukjent italiensk debutant. Boken er i mine øyne en liten perle på knappe 285 sider, hvor det er noe som treffer meg med både språk og karakterer.

Boken er en roman om vennskap og kjærlighet mellom to unge mennesker. Mattia er en superintelligent gutt med sans for tall. Han har en psykisk utviklingshemmet tvillingsøster som forsvinner sporløst mens han har ansvar for henne. Alice har en ambisiøs far som ønsker at hun skal bli alpinstjerne. Hun utsettes for en alvorlig skiulykke som gir henne livsvarige skader. Når Alice og Mattia møtes, gjenkjenner de straks seg selv i den andre.

Boken er en oppvekstroman, men ingen typisk sådan. Den er sår og tidvis trist, men også innsiktful og fin. Vi følger Alice og Mattia gjennom barndom, ungdom og voksenliv, to personer som strever med å bryte ut av skallet og finne sin plass blandt alle andre. Det er noe med måten ting formidles med en detaljrikhet som gjør den virkelighetsnær og troverdig. En roman som fortjener et større publikum.

 

Primtallenes Ensomhet er utgitt på norsk av  Cappelen Damm (2010).

Ole Christian Moe, Røa Bok og Leker

Røa Bok og Leker har vært i drift siden 1943, og holder til i Vækerøveien på Røa i Oslo. Ole Christian Moe har vokst opp i bokhandlerfamilie: – Leser mye forskjellig og anser meg selv som en belest 42-åring som finner glede i det meste. Har jobbet med bøker i snart 24 år, og håper på mange fine bokår fremover.
Røa Bok og Leker er en Fri Bokhandel.