Leve uten plast

De to tyske damene Annelise Bunk og Nadine Schubert, henholdsvis designer og journalist med egen «lev uten plast»-blogg har i de senere årene levd helt uten plast, så langt det er mulig. Dette er det blitt bok av.

Gyldendal er utgiver av boken– en lettlest håndbok på 112 sider med hverdagstips og oppskrifter på hvordan man kan redusere bruken av plast i hverdagen.

Innledningsvis er det mye faktainformasjon om alle de ulike skadene plast kan påføre både mennesker, dyr og jordklode – nok til å skremme fanden på flatmark, for å bruke et gammelt uttrykk.

Eksempelvis kan honningen vi smører på brødet eller har i tekoppen, være fylt med mikroplast. Vannet vi bruker når vi lager kaffe, kan inneholde bitte små plastpartikler. Plast, selve symbolet på det moderne, fins nå overalt – i magen på hvalene i havet, som store flytende øyer og i mat og drikke, slik vi kan lese i ”vaskelappen” på Gyldendal.no. All faktainformasjon er underbygget med tall og statistikk, hovedsakelig fra Tyskland, men forlaget har vært kloke nok til å bidra med norske tall.

Skal man gjøre som forfatterne, leve så nær plastfritt som mulig, så blir det mer enn en heldagsjobb. Men heldigvis kan boken ikke bare fungere for dem som allerede resirkulerer alt de kan. Den er også inspirerende for meg som ikke har kommet så mye lenger enn til å bruke bærenett i butikken. Men jeg må nok tenke meg litt om før jeg begynner å lage min egen sjampo og putte på glassbeholdere.

Forlaget lover et knippe originale tips som viser hvordan man kan spise, drikke, handle, vaske, leve og dyrke – uten plast. Det får man. Og at den vil bidra til at vi blir mer bevisste forbrukere – det er det ingen tvil om. Kanskje et julegavetips rett og slett?

 

Livet uten plast
Hverdagstips og oppskrifter til hus, hjem og hage
En håndbok med gode og originale tips som viser hvordan man kan spise, drikke, handle, vaske, leve og dyrke – helt uten plast.

Forfattere: Annelise Bunk , Nadine Schubert
Oversetter: Eivind Lilleskjæret
Utgivelsesår: 2018
112 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205509542