Kvinner på sokkel

Det er langt flere menn enn damer som blir hedret med skulpturer. Derfor fremmer damene.no kvinner på sokkel. Turen er kommet til Aud Schønemann.

 

En statue av Aud Schønemann i en av sine roller, laget av skulptøren Nina Sundbye, står foran hovedinngangen til Oslo Nye Teater.
Den ble avduket av ordføreren i Oslo, Fabian Stang, 21.oktober 2010.

Aud Schønemann, egentlig Aud Pande-Rolfsen, født 13. november 1922, var en populær norsk skuespiller. Hun døde 30. oktober 2006.

Foreldrene hennes var skuespiller August Schønemann (1891–1925) og skuespiller Dagmar Kristensen (1901–1987). Hun var gift med Jan Pande-Rolfsen. Sammen hadde de en sønn.

Aud Schønemann debuterte tidlig i norsk sceneliv, men er mest kjent for rollene som Valborg i filmene om Olsenbanden og som «Modern» til Fleksnes. I senere år spilte hun blant annet i Fredrikssons fabrikk, sammen med Elsa Lystad og Anne Marie Ottersen.

Aud Schønemann vant Amandaprisen sin hederspris i 1997.

Aud Schønemann er den kvinnelige skuespillerinnen som har spilt i flest norske filmer, nærmere femti filmer. I senere år spilte hun blant andre den godtroende syersken Margit i Fredrikssons fabrikk.
Hun har også gitt stemmer til ulike figurer i blant annet Kjell Aukrusts univers.