Kvinner på sokkel

I Slottsparken er det skulpturer av fire flotte kvinner. To av dem – Kronprinsesse Märta og Dronning Sonja – er skapt av billedhuggeren Kirsten Kokkin.

 

Kirsten Kokkin (født 23. august 1951 i Oslo) er en norsk skulptør. Hun har sin utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo, Statens kunstakademi i Oslo og Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hun er datter av den norske motstandshelten Sverre Kokkin, kjent fra Pelle-gruppen, og hun har laget minnesmerke over «Pelle-gruppen», som er å finne på Aker Brygge.

Kokkin står i den figurative, europeiske tradisjonen fra Michelangelo, Giovanni Lorenzo Bernini, Auguste Rodin og Gustav Vigeland.

Skulpturene av kronprinsesse Märtha som står utenfor Slottet og  Norges ambassade i Washington, D.C. ble gitt som gave til kong Harald V på hans 70-årsdag.

Den vakre skulpturen av «fjelldronningen», Dronning Sonja i Slottsparken i Oslo, ble gitt i gave fra Den Norske Turistforening i anledning Dronningens 80-årsdag.

På kongehuset.no leser vi: «Kunstneren Kirsten Kokkin har beskrevet statuen slik: Det er Hennes Majestet Dronning Sonja av Norge som sitter og ser opp mot Slottet, hun ser på sin gjerning. Hun har lagt ryggsekken som hun bærer ved sin side, hun har besteget nok en topp, overvunnet nok en utfordring og kan reflektere med tankene på flukt over Norges fjelltopper.»

PS: De to andre er Dronning Maud og Camilla Collett!