Kvinner på sokkel

– Det er bare å kunne alt, så får man ikke nerver! Om kvinnen som uttalte dette er det sagt at hun hadde ”århundrets stemme”.

I serien «Kvinner på sokkel» har vi kommet til en av Norges mest berømte kunstnere. Kirsten Malfrid Flagstad døde i Oslo, 67 år gammel, men du kan beundre henne på hennes egen plass i Bjørvika, der protrettskulpturen laget av billedhuggeren Joseph Grimeland står. Uteplassen foran Den norske Opera er nemlig oppkalt etter Kristen Flagstad. Skulpturen ble tatt med fra operaens tidligere lokaler og ble avduket på sin nye plass samtidig som plassen ble offisielt åpnet, 11. april 2008, dagen før åpningen av Operahuset som har adresse Kirsten Flagstads plass 1.

Kirsten Flagstad ble tildelt flere store utmerkelser, blant andre St. Olavs orden. Hun er avbildet på den norske hundrekroneseddelen, på norske frimerker og har fått en stjerne med sitt navn på Hollywood Walk of Fame. Som eneste nordmann er Flagstad æret med minneplakett i Metropolitan Opera House samt i Carnegie Hall i New York.

I 1985 ble hun æret ved et symposium i New York, femti år etter at hun debuterte ved Metropolitan Opera i 1935. Ranveig Eckhoff og Kåre Bjørkøy sang ved dette arrangementet.

I følge en artikkel på nrk.no har Flagstad også uttalt følgende:

– En kunstners udødelighet betyr ingenting for meg. Ære og berømmelse er kun tomme, meningsløse ord. Man gjør det man kan. For meg vil alt oppstyret opphøre den dagen jeg slutter å synge.

Og selv om ikke verdens mest berømte Wagner-tolker synger ”live” lenger, så er den operastemmen fortsatt levende. For bare noen uker siden var det Kristen Flagstad-festival på Hamar.