Kvinner kan ikke nettverke

Hvorfor er det ikke flere kvinner i toppjobber? Jo, de er for dårlige til å nettverke, mener den danske nettverkeksperten Simone Lenning Andersen.

Stemmer det virkelig at kvinner er dårlige til å nettverke? Umiddelbart tenker man jo at kvinner er gode på å sosialisere og snakke sammen. Men det er ikke dette som er problemet, sier Andersen, ifølge Alive.dk:

– Flere og flere kvinner er med i forskjellige nettverksgrupper, men vi utnytter det ikke særlig godt. Det kan godt være at det er et faglig innslag, hvor en foredragsholder lager et opplegg, men ellers blir det mye prat. Vi pludrer og småsnakker. Forteller om hvor hardt det er med mann og barn og jobb. Men på denne måten spender vi ben på oss selv, for småsnakk får oss ikke til å rykke videre. Det er ikke det som gir oss gode jobber.

Eksperten tror årsaken til at kvinner er dårlige på nettverking er at danskene, i likhet med nordmenn, er vokst opp i et likhetssamfunn. De er vokst opp med troen på at alle skal ha like muligheter. Men et nettverk går nettopp ut på å skulle gi seg selv en fordel fremfor andre.

– Menn har selvfølgelig vokst opp i den samme kulturen som oss, men de har slett ikke den samme retferdighetskulturen. Det er mye mer konkurransemenneske i mannen, sier Andersen.

Så hva kan man gjøre for å bli bedre?

– Ring, mail og skap en god stemning rundt deg selv – så skjer det som regel noe positivt. Det å bygge nettverk og bli en god networker er ikke sprint, men et maraton, og det er aldri for sentå komme i gang, sier hun.