Hallo oppned

Hvorfor er nord opp og syd ned? Jorden er jo en kule, så da er det vel bare et spørsmål om hvem som fant det på? forskning.no vet mer.

 

Her er et lite utdrag:

– Nordstjernen har mennesket sett på i tusenvis av år. Vi har merket at den står noenlunde stille og vi kan finne veien ved hjelp av den. Derfra har det vært opplagt at det var den veien kartet ville stå. Men det ikke er noe riktig og feil her. Det er en tradisjon at nord har blitt til opp. Dette sier Thomas Theis Nielsen, geograf ved Roskilde Universitet, til forskning.no.

Det første kartet som for alvor dannet skole, ble laget av den greske vitenskapsmannen Ptolemaios.

– Det har trolig vært kart før det også, men han er den første som lager et kart over en større sammenheng, slik som Middelhavet. I dag vil vi oppfatte det som vendt nord-sør. Ptolemaios har også noenlunde oversikt over størrelsesforholdene for land i middelhavsområdet, sier Nielsen.

Man kjenner til gamle kart fra Korea som er vendt mot nord. Her har man trolig også funnet veien ved hjelp av nordstjernen, påpeker forskeren.

En annen grunn er at den kartleggingstradisjonen vi nå en gang har, er utviklet fra antikken og framover på den nordlige halvkulen.

Ifølge Michael Harbsmeier, historiker ved Roskilde Universitet, stammer det moderne verdenskartet særlig fra tre begivenheter. Sluttresultatet er det verdensbildet vi kjenner i dag.

  • Oppdagelsen av Amerika
  • En konferanse om avstanden fra Portugal og Spania til Molukkene
  • Den europeiske borgerkrigen på 1500-tallet.

Det er ikke mulig å flate ut en kule uten at noen av proporsjonene forvrenges. Så man må prioritere. Derfor ser det på mange verdenskart ut som om Grønland er 14 ganger større enn Afrika.

Les hele denne spennende saken på forskning.no.