Flapper-stil!

Uttrykket «Flapper» – unge, urbane kvinner i mellomkrigstiden, med kortklipt hår og som røkte sigaretter, drakk og danset i kjoler som bare så vidt dekket knærne. Det er bare 100 år siden.

Sigrid Boo (1898–1953) er ukjent i dag, men bøkene hennes var bestselgere i samtiden og er oversatt til 13 språk.  Det er kvinnehistorie.no som er kilden her. (Som illustrasjon tok vi rett og slett en skjermdump fra internett.)

Av kvinnelige forfattere var det bare Sigrid Undset som kunne måle seg med henne i opplagstall. Allikevel har de færreste hørt om Sigrid Boo i dag. Bøkene regnes som underholdningslitteratur, og kommer ikke med på lister over litterære storverk. Boo sa følgende om kjærlighet: «At kjærlighet gjør folk dumme, er sikkert den urokkeligste av alle læresetninger.»

Sigrid Boo skrev om flapperjentene i boken Vi som går kjøkkenveien. Boken handler om Helga, en pike av god familie som ikke tar så alvorlig på livet. Hun er en ekte 20-talls flapperpike med kort hår og korte skjørter, og en stor interesse for fest og moro. Etter å ha tatt artium planlegger hun å reise til Paris, men etter et uoverveid veddemål om at hun kan klare å jobbe som hushjelp i ett år, ender hun i stedet på kjøkkenet hos familien Bech.

Boken ble filmet, redigert av Norges store regissør Tancred Ibsen. Litt mer ukjent er det nok at det også finnes en Hollywood-utgave av filmen – med Walt Disney som en av regissørene. Riktignok har man her i kjent Hollywood- og Disney-stil tatt seg noen friheter. Men endringer til tross, Sigrid Boo oppgis som forfatter, og det sier litt om hvor populær hun var i sin samtid.

GUIDE TIL Å VÆRE FLAPPER 

 1. Håret skal klippes kort i «fjærklipp»
 2. Skjørtekanten skal gå i dristig knehøyde
 3. Bruk mye pudder og knallrød leppestift
 4. Gå på fest, drikk drinker, og dans til jazzmusikken
 5. Bruk den ene sigaretten til å tenne den neste
 6. Flørt – jo flere menn som er på knærne etter deg, jo bedre
 7. Ikke bekymre deg for morgendagen
 8. Interesse for biler og fart er ikke å forakte
 9. Ikke bry deg om hvordan andre mener at en dame skal oppføre seg. Vær på vakt mot tradisjoner og gjengse oppfatninger – en flapper er   ikke redd for å tenke nytt eller sjokkere
 10. Bruk ikke tiden på husmorsysler eller drømmer om giftemål
 11. Reis til Paris og etabler deg som kunstner

På 1920- og 30-tallet skjedde det store kulturelle endringer, og ikke alle var glade for dette. Fra USA kom filmer og musikk som mange mislikte sterkt. Sjekk denne herlige flapper-videoen her.  Blant annet mente noen at den nymotens jazzmusikken tydet på at mennesket nærmet seg et dyrisk stadium. Det er altså ikke noe nytt at man klager over at ungdommens musikk er moralsk forkastelig og skadelig! Men andre grep begjærlig de nye mulighetene som bød seg i perioden. Blant disse var unge kvinner som valgte en friere livsstil, de såkalte flapperpikene. Les gjerne mer på kvinnehistorie.no