Bok i november

Bislet Bok anbefaler «Det andre namnet: Septologien I-II». Denne kritikerroste boken utkom i begynnelsen av september. Terningkast 5 i VG, «Mesterlig» i Dagbladet, og sansynligvis et hett julegavetips!

Det andre namnet er første bok i et planlagt sjubindsverk fra  Jon Fosse, den verdenskjente forfatteren som bor i Grotten nedenfor slottet.
Fortelleren, den tørrlagte alkoholikeren og billedkunstneren Asle, bor alene på Dylgja, etter at konen hans, Ales, er død. Naboen Åsleik er ofte innom, og hjelper til med måking og ved. Det stille, men sterke vennskapet mellom dem er rørende skildret.

Fosse foretar så et formgrep, som kan lure leseren i begynnelsen, før man skjønner at de andre av personene i boka er Asle selv; som barn, som ung og forelsket, og som alkoholisert billedkunstner i Bjørgvin. På denne måten viser fortelleren de andre personene som sider av seg selv, som versjoner av det samme livet. I et språk så suggerende at leseren knapt merker at teksten er uten punktum, har Fosse skrevet en sterk roman om tro og vennskap, alkoholisme og kunst, livet og døden  – og om hunden Brage.

Anbefalt av Bislet Bok
Jon Fosse, Det andre namnet: Septologien I-II
Forlag: Samlaget

Fra Wikipedia: Jon Olav Fosse (født 29. september 1959 i Haugesund) er en norsk forfatter, dramatiker og oversetter. Han bor i Statens æresbolig for fortjente kunstnere, Grotten, i Oslo. Fosse har skrevet et femtitalls verk, romaner, dikt, barnelitteratur, essay og skuespill, og hans utgivelser er oversatt til over femti språk. Fosses dramatikk har blitt oppført i alle europeiske land, mest i Tyskland, Frankrike og Polen, men også for eksempel i England, USA, Brasil, Australia, Cuba, Kina, Japan,og Malawi. Han har også oversatt en rekke teaterstykker og en del skjønnlitterære bøker.