Bislet Bok anbefaler Sigrid Undset

Vi har nettopp lagt bak oss 80-årsmarkeringen for Nazi-tysklands okkupasjon av Norge og jubileet for at det er 75 år siden de trakk seg ut igjen. Denne utgaven (innbundet) av Sigrid Undsets Tilbake til fremtiden/Lykkelige dager kom på Aschehoug forlag i 2007.

I den nesten glemte boka Tilbake til fremtiden (1945) kan vi lese nobelprisvinner Sigrid Undsets fortelling om de dramatiske dagene i april 1940 og om den dramatiske flukten hennes nordover fra Lillehammer der hun hadde, bokstavelig talt, okkupasjonsstyrkene i hælene. Anti-nazisten Undset var ettersøkt. Videre følger vi Undsets fluktrute til Nord-Norge via Sverige, gjennom hele Sovjetunionen til Japan og til sist over Stillehavet til USA. Boken er en slags reiseskildring med mange skarpe og gode observasjoner av folk, landskap, kunst og arkitektur, samtidig som det er et kampskrift mot autoritære regimer og et forsvar for Vesten og den «frie verdens» verdier.
Lykkelige dager (USA 1942; Norge 1947) skrev Undset mens hun var i eksil i USA. Her forteller hun om den gode tiden sammen med barna på Bjerkebæk på Lillehammer i lille Norge, i tiden før stormaktspillet til de autoritære regimene satte hele verden i brann.

Sigrid Undset:
Tilbake til fremtiden/Lykkelige dager
Aschehoug forlag 2007