Årets sommerbok

Bislet Bok mener at årets sommerbok bør være Døren av Magda Szabó. Det er en fantastisk roman! Magda Szabó (1917-2007) var ungarsk.

Magda Szabó var en av Ungarns mest populære og anerkjente forfattere. Hun døde i en alder av 90 år i 2007. Szabó skrev romaner, noveller, barne- og ungdomsbøker, skuespill, filmmanus og essays. Døren har kommet i flere utgaver på norsk, etter at den kom ut for første gang i Ungarn i 1987.

«Hittil har jeg levd modig, jeg håper jeg vil dø på samme vis, modig og uten å lyve, men forutsetningen for dette er at jeg sier: det var jeg som drepte Emerenc. Det forandrer ikke på noe at jeg ikke ville ødelegge henne, men redde henne.» Den angrende jeg-personen er en vellykket kvinnelig forfatter; Emerenc er en eldre kvinne som har jobbet som hushjelp for henne i tjue år. De er et umake par, men knyttes sterkt sammen. Handlingen er lagt til Ungarn i 1940- til 1960-årene.

«Døren» (1987) kom på norsk i 2006 og ble en suksess. Først i de senere år – etter at den ble oversatt til fransk – har boken vakt oppsikt i en lang rekke land. I dag er hennes bøker oversatt til mer enn 30 språk. Boken har kommet ut på Aschehoug forlag.
Bislet Bok har den på tilbudsbordet sitt.