Det er fredag, det er Nilsmesse og det er tid for å bake litt. Desemberdamene heier på vørterkake. Tenk deg en skive med godt smør og geitost, med julete til. Eeeen skive, du lissom . . .
Verdens beste vørterkake? Kanskje det, hvis du gjør slik:
Til 2 brød tager man
500 g fint rugmel
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ts støtt anis
1 dl farin
1 dl sirup
100 g frisk gjær
1/2 flaske vørterøl
2 1/2 dl melk
1 dl rosiner
Mål opp mel, salt, farin og støtt anis i en stor bolle.
Rør ut gjæren i litt lunken melk.
Varm vørterøl, melk og sirup til 37 grader.
Tilsett gjæren og hell væsken i de tørre ingrediensene langs kanten av bollen.
Arbeid deigen sammen, og sett den til heving, i ca 1 time til dobbelt størrelse.
Elt deigen godt på bakebordet, samtidig som rosiner tilsettes. Del deigen i to like deler.
Du kan lage to runde brød på bakepapir, eller bruk to avlange brødformer.
Prikk dem lett med en gaffel, sett til etterleving i ca 30 minutter.
Stekes i middels varm ovn, 200 grader i ca 45 minutter.
I det brødene tas ut av ovnen pensles de med varmt vann tilsatt litt fett.
Avkjøles på rist.
@Lykke til, smaker himmelsk med godt smør…….og gjerne ekte geitost!