6. desember

Vi gir oss ikke med julekortene ennå. I dagens luke er det noen ”fun facts”, samtidig som vi får henledet oppmerksomheten på den Bærums-baserte kunstneren Elisabeth Taléns univers.

I dag, på St. Nicholas dag kan vi fortelle at Norges første julekort er fra 1883, for øvrig det samme året som Foreningen til Ski-Idrettens fremme ble stiftet.

Innholdet på julekortene var gjerne ”god jul og godt nytt år, hilsen . . . . ” . Nøyde du deg med fem ord på postkortet, var det i mange år laveste porto som gjaldt. Skrev du mer, trengte du flere frimerker. Av rent økonomiske grunner ble helt enkle julehilsener det vanlige i de neste hundre årene.

I en artikkel på nrk.no fra 2015 lesere vi: ”Påskriften «Gledelig jul. Godt nyttår. Hilsen (avsender)» var altså innenfor, og kostet kr 1,10 i porto (1981). Mens teksten «En riktig god jul! Takk for sist. Håper vi treffes snart igjen. Hilsen fra (avsender)» var dyrere (kr 1,30).”

Denne mildt sagt underlige regelen ble avblåst så sent som julen 1982. Heretter kunne man skrive hva man ville på kortene uten at porten ble påvirket. Til gjengjeld økte den generelle portoen for postkort til kr 1,75.

I dag koster det 14 kroner å sende et postkort med ”snail mail”. For å sette dette i perspektiv kan vi opplyse at man i 1979 måtte betale 1,81 kroner for en liter H-melk, mens pris i 2018 er ca. 18 kroner.

Så til Elisabeth Taléns julekort. Klikker du deg inn på hennes hjemmeside får du møte en fantastisk fargerik gjeng: verden av nysgjerrige rever, frekke apekatter, bokstaver og en sjenert grevling. Hun har egen butikk, men har også mange forhandlere rundt om kring. Taléns julkort er garantert å glede mottageren . . . 14 kroner i porte er det veld verdt!